Европейската комисия ще изпрати официално уведомително писмо до България. Поводът

...
Европейската комисия ще изпрати официално уведомително писмо до България. Поводът
Коментари Харесай

ЕК и България в спор за мерките в подкрепа на родните производители

 Европейската комисия ще изпрати публично уведомително писмо до България. Поводът са мерките, които бяха взети в поддръжка на родната продукция в спешната обстановка към ковид, съобщи БНР. 

В края на април беше решено, че комерсиалните вериги с 10 и повече обекта в страната би трябвало да оферират районна продукция и да я излагат на видно място.

Според Европейска комисия обаче тези ограничения били дискриминационни и фаворизират локалните хранителни артикули. От Комисията допълват, че това лимитира свободното придвижване на артикули, залегнало в Договора за действието на Европейски Съюз, защото основава по-благоприятни и конкурентни условия за локалните хранителни артикули, а това води до дискриминация на сходните вносни артикули.

България би трябвало да отговори на Комисията в границите на един месец.

Ако не получи приемлив отговор, Комисията може да изпрати на страната ни стимулирано мнение, оповестява още националното радио.

От Министерството на земеделието и храните дадоха отговор, че по никакъв метод не се нарушават досегашните доставки на непознати артикули в комерсиалните обекти, както и на артикули, които могат да се оферират на пазара във всички търговски обекти в страната.

Предприетата мярка не визира свободното придвижване на артикули, създадени в други страни, защото Постановлението, издадено на съображение на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, не планува възбрана и ограничавания за предложение на продукция от страни членки на Европейски Съюз и трети страни, се споделя още в позицията на земеделското министерство.

Чрез признатото разпореждане бяха подхванати незабавни ограничения на национално равнище, които целят обезпечен и улеснен достъп на потребителите до продукцията на районни (местни) производители. Действията на министерството са ориентирани в поддръжка на българското произвеждане, на дребните и локални производители за опазване на поминъка им поради карантинирани региони, затруднени транспортни връзки и риск от преместване на болестта при превозване, се споделя още в позицията.

В член 2 от признатото Постановление се дефинират правила за сурово мляко и за предложение на млечни артикули, като същото е в развой на смяна след координиране със заинтригуваните страни.

Въведените ограничения не водят до деформиране на конкуренцията и вътрешния пазар, а са в употребява на потребителя без да засягат каквито и да е правила. Същите са признати в изискванията на невиждана и световна здравна, икономическа и даже комерсиална рецесия, декларират от Министерството на земеделието.

И допълват, че ще изпратят в период обосновано мнение до Европейската комисия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР