Европейската комисия ще финансира безвъзмездно проектът на разширение на подземното

...
Европейската комисия ще финансира безвъзмездно проектът на разширение на подземното
Коментари Харесай

ЕК дава €78 милиона евро за разширение на хранилището в Чирен

Европейската комисия ще финансира безплатно планът на уголемение на подземното газово вместилище със сума 78 милиона евро.

Той е един от утвърдените пет енергийни плана и единственият от региона на природния газ, за които Европейската комисия разгласи, че е реализирано единодушие измежду страните членки за финансиране по Механизма за свързване на Европа (CEF). Това заяви притежателя на оборудването " Булгартрансгаз " на уеб страницата си.

Проектът планува увеличение на размера на дейния газ до 1 милиарда куб. метра а на дневния потенциал на нагнетяване и рандеман до 8-10 млн.м³/ден.

Увеличеният потенциал ще насърчи търговията с природен газ и ще усъвършенства пазарната интеграция в Югоизточна Европа посредством стимулиране на конкуренцията и възстановяване на ликвидността на газовите пазари в района.

Допустими за финансиране по Механизма са единствено планове, които са избрани от Европейска комисия за планове от общ интерес.

Според изпълнителния шеф на " Булгартрансгаз " ЕАД Владимир Малинов съществуването на задоволителен потенциал за предпазване в района е от изключително значение за различните снабдители на природен газ, изключително за тези на полутечен природен газ, защото обезпечава опция за еластичност при ръководството на доставките.

По думите му разширението на ПГХ " Чирен " е в синергия с плана за LNG терминал край Александруполис, в който " Булгартрансгаз " ЕАД взе участие с 20% от акционерния капитал и с другите планове на сдружението за възстановяване на междусистемната съгласуваност със прилежащите страни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР