Европейската комисия създава група от експерти, които да предложат начини

...
Европейската комисия създава група от експерти, които да предложат начини
Коментари Харесай

Еврокомисията създава група за борба с фалшивите новини

Европейската комисия основава група от специалисти, които да предложат способи за битка с подправените вести и дезинформацията, заяви пресслужбата на институцията.

В групата ще вземат участие представители на научните среди, онлайн платформи, медии и цивилен организации, които да оказват помощ за правенето следващата година на европейска тактика за битка с разпространяването на подправени вести.

Еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел разяснява, че в основата на нейните дейности стои отбраната на правото на жителите на качествена информация. Искам открита и необятна полемика за подправените вести, с цел да вземем ограничения по отношение на това събитие и да преодолеем провокациите, които стоят пред нас, прибавя тя.

Еврокомисията желае да откри по какъв начин жителите и заинтригуваните страни възприемат подправените вести, по какъв метод откриват онлайн дезинформацията и доколко се доверяват на другите медии.

Консултацията визира подправените вести и онлайн дезинформацията, при които наличието не е нелегално и по тази причина не е обхванато от съществуващото национално и европейско законодателство.

Очаква се експертната група да стартира работа през януари следващата година, като е планувано нейната активност да продължи няколко месеца.

Резултати от изследване Евробарометър предходната година демонстрираха, че европейските жители са обезпокоени за независимостта на медиите и нямат огромно доверие в тях.

През юни Европейският парламент одобри резолюция, призоваваща Еврокомисията да обмисли задълбочено актуалното състояние и правната рамка по отношение на подправените вести, и да ревизира опцията за законодателна интервенция за ограничение на разпространяването на подправено наличие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР