Европейската комисия съобщи в четвъртък, че ще отправи съдебен иск

...
Европейската комисия съобщи в четвъртък, че ще отправи съдебен иск
Коментари Харесай

Еврокомисията съди 6 държави заради мръсния им въздух

Европейската комисия заяви в четвъртък, че ще насочи правосъден иск към 6 страни от Европейския съюз поради това, че не извършват признатите ограничавания за замърсяване на въздуха.

Това са Франция, Германия, Англия, Унгария, Италия и Румъния. Спорът с първите три, който отива в Съда на Европейския съюз, е поради неспазването на лимитите за азотен диоксид. Останалите три не са съумели за понижат равнището на прахови частици (ПЧ10).

Решението идва след среща на върха на Европейски Съюз през януари, на която Европейската комисия разгласи, че ще работи по-твърдо против държавните управления на страни членки, нарушаващи пределните правила, въведени през 2005 и 2010 година.

Комисията също по този начин изпрати спомагателни публични уведомителни писма - втората от три ограничения, планувани в процедурата преди правосъдно дело - на Германия, Италия, Люксембург и Обединеното кралство , за това, че не са спазили разпоредбите за утвърждение на вида на транспортни средства.

Общо против 16 страни членки има висящи каузи за нарушаване за праховите частици (Белгия, България, Чешката република, Германия, Гърция, Испания, Франция, Унгария, Италия, Латвия, Португалия, Полша, Румъния, Швеция, Словакия и Словения). За България и Полша Съдът на Европейския съюз откри, надлежно на 5 април 2017 година и на 22 февруари 2018 година, че тези две страни нарушават законодателството на Европейски Съюз.

" Решението за предявяване на иск пред Съда на Европейски Съюз против страните членки бе взето от името на европейските жители. Както декларирахме, комисията е институцията, която обезпечава протекция. Решението ни е удостоверение на това изказване. Държавите членки, против които през днешния ден бе предявен иск пред съда, през последното десетилетие получиха задоволително благоприятни условия да се възползват от " финален късмет ", с цел да подобрят ситуацията ", сподели еврокомисар Вела. " Правните дейности сами по себе си няма да разрешат казуса. Ето за какво представяме практическата помощ, която комисията може да окаже при напъните на националните органи за поощряване постигането на по-чист въздух в европейските градове. "

" Ще реализираме триумф в битката със замърсеността на въздуха в градовете единствено в случай че автомобилният бранш обезпечи своя принос. Бъдещето са колите с нулеви излъчвания. Производителите, които не престават да подценяват закона, ще би трябвало да понесат последствията от това престъпление ", добави и комисарят по въпросите на вътрешния пазар, индустрията, предприемачеството и МСП Елжбета Бенковска.

Предявените през днешния ден искове са свързани с превишаването на стойностите, планувани в стандартите за качество на въздуха:

Азотен диоксид (NO2): Прахови частици (ПЧ10):

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (158)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР