Европейската комисия съобщи, че от днес въвежда нови правила за

...
Европейската комисия съобщи, че от днес въвежда нови правила за
Коментари Харесай

Въвеждат нови правила за поведение на еврокомисарите

Европейската комисия заяви, че от през днешния ден вкарва нови правила за държание на еврокомисарите.

Комисията прецизира, че задачата е постигането на по-голяма бистрота. Въвежда се удължение на "срока на изстудяване " за еврокомисарите от 18 месеца, както бе до момента, на две години. В този период някогашните еврокомисари би трябвало да оповестяват на Европейска комисия, преди да стартират нова работа, като подлежат на ограничавания във връзка с някои действия, като да вземем за пример лобирането. За някогашните ръководители на комисията този период става три години.

За първи път се дава определение на понятието "конфликт на ползи " и се вкарва принцип, че еврокомисарите освен следва да заобикалят спор на ползи, само че и държание, което може да бъде възприето като спор на ползи. Ако някогашни еврокомисари имат намерение да работят в области, свързани с предходната им активност, първо би трябвало да се допитат до Етичната комисия на Европейска комисия. Занапред решенията на Европейска комисия и мненията на Етичната комисия по тези въпроси ще бъдат оповестявани.

Въвеждат се по-строги правила за финансовите ползи на еврокомисарите и те ще би трябвало да декларират вложенията, които надвишават 10 000 евро, без значение дали е вероятен спор на ползи. В случай на спор на ползи около обещано имущество на някой еврокомисар, ръководителят на Европейска комисия ще има опция да изиска освобождението от това имущество или прехвърлянето му под доверително ръководство. Еврокомисарите следва да трансформират своите заявки при започване на всяка година.
Еврокомисарите би трябвало да пътуват по най-евтиния метод. На всеки два месеца ще бъдат представяни данни за разноските за пътешестване на всеки еврокомисар. За първи път сходни данни ще бъдат публикувани идващия месец.
Прилагането на новите правила ще бъде подпомагано от новата самостоятелна етична комисия, която ще може да дава препоръки и да насочва рекомендации. В случай на нарушение на разпоредбите, което не изисква отнасянето на въпроса до Съда на Европейски Съюз, Европейска комисия може да наложи неодобрение и да го оповести.
Занапред еврокомисарите ще могат да вземат участие в изборите за Европейски парламент, без да се постанова да излизат в отпуск. Комисията ще показва годишни отчети за използването на тези правила.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР