Европейската комисия съобщи, че е изпратила мотивирани становища до България,

...
Европейската комисия съобщи, че е изпратила мотивирани становища до България,
Коментари Харесай

ЕК очаква България да въведе правилата за електронно пътно таксуване

Европейската комисия заяви, че е изпратила стимулирани мнения до България, Белгия, Унгария, Ирландия, Полша и Португалия за това, че не са съобщили какви ограничения са подхванали за въвеждане на европейските правила за електронно пътно таксуване.

Това таксуване планува ползвателите на пътищата в Европейски Съюз да могат да заплащат с един контракт за абонамент, да имат един снабдител на услуга и едно бордово устройство, което обгръща всички страни в Общността.

Европейските правила имат две цели - да се обезпечи оперативна съгласуемост на електронните системи за пътно таксуване и да се улесни трансграничният продан на данни за неплащане на пътни такси, разясняват от комисията.

Крайният период за въвеждане на разпоредбите изтече на 19 октомври 2021 година, а до момента седемте страни не са съобщили за подхванатите ограничения. Ако комисията не получи приемлив отговор до два месеца, може да се обърне към Съда на Европейски Съюз, се показва още в известието.

Междувременно стана ясно, че експертна група с представители на Министерството на районното развиване и благоустройството и на транспортния отрасъл стартира работа на следващия ден, с цел да разиска всички оферти от представителите на браншови организации и на дребните и междинните превозвачите. Днес те сложиха съответни оферти и претенции на работна среща с вицепремиера Гроздан Караджов.

Караджов насрочи първото съвещание на работната група за на следващия ден, 20 май. В нея са включени шестима представители на превозвачите и специалисти от Министерство на регионалното развитие.

Браншът желае обсегът на таксуване на тежкотоварните транспортни средства да се разшири единствено с тези второкласни пътища, които са част от интернационалните коридори. Сред другите оферти са основаването на опция за отстъпки от таксите за пробег от над 3000 километра месечно за едно транспортно средство и гладко увеличение на цените в идващите години.

Ускоряване на връзката сред тол системата и тази на Агенция „ Митници “, тъй че превозвачите да не чакат повече от нужното за инспекция време на границата, бе друго от направените оферти.

Сред тях бяха още прецизиране на механизма за налагане на обезщетителни такси, понижаване на разликата в цените за другите екологични категории на транспортните средства, възбрана за придвижване на директния трафик отвън автомагистралите и първокласните пътища, по-стриктен надзор за претоварване на транспортните средства и други.

Постигнато бе единодушие да бъде изработен относителен разбор на приходите от тол системата за интервала януари – април 2022 година по отношение на същия интервал на предходните години.

„ Ние сме за градивен разговор и той би трябвало да отиде на експертно равнище. Днес не сме поемали задължения. Работната група ще стигне до оферти, които ще можем да обсъдим. Има изясненост кои са значимите въпроси и ще търсим решения за тях, разяснява след срещата вицепремиерът пред медии.

Регионалният министър удостовери, че от месец декември 2021 година страната не е плащала за строителството на Автомагистрала „ Хемус “. Това е заради обстоятелството, че в бюджета няма средства по специфичната сметка за автомагистралата. По издадените фактури поражда обвързване да бъде заплатено Данък добавена стойност и това не е заслужено. Надявам се в доста скоро време този следващ възел да бъде развързан, сподели още той.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР