Европейската комисия събира становища до 31 март от страните в

...
Европейската комисия събира становища до 31 март от страните в
Коментари Харесай

ЕС иска да премине към евро при разплащането за енергоносители


Европейската комисия събира мнения до 31 март от страните в Европейски Съюз с оферти за усилване на ролята на еврото в договорите за доставка на енергоносители.

Европейският съюз е най-големият вносител в света на петрол и газ, само че единствено 20 % от европейските контракти са номинирани в евро. Щатският $ е главната валутна единица при вноса на нефт, въглища, полутечен природен газ (LNG) и тръбопроводен газ.

Така да вземем за пример Европейски Съюз внася газ от Норвегия главно против разплащане в евро и лири, само че главната валута при разплащанията с други снабдители остава $, се отбелязва в доклада на Европейска комисия за декември 2018 година Например, главната част от LNG-договорите са номинирани в долари.

Европейска комисия отбелязва, че преобладаващата роля на $ в енергийните контракти подлага европейските компании на риска от смяна на валутните курсове.. Освен това Брюксел е смутен от външнотърговската политика на Съединени американски щати в подтекста на въведените вносни мита и квоти, означават организациите. Европейска комисия счита еврото за „ устойчива, надеждна и общопризната валута “.

Европейска комисия е обезпокоена освен за пазара на енергоносители. Комисията разисква със заинтригуваните страни опцията за потреблението на еврото на другите стокови пазари, включително и за селскостопански артикули. По-широкото потребление на еврото в интернационалната търговия може да ускори въздействието на Европейски Съюз в трети страни, както и съдействието сред самите страни членки на Европейския съюз.

По данни на Европейска комисия, 70 % от потребявания газ в Европа постъпва от трети страни, а цената на доставките е 300 милиарда евро годишно. Освен това Европейска комисия чака усилване на зависимостта от вноса на газ, заради понижаване на вътрешния рандеман, включително и от находището Гронинген в Холандия.

„ Огромен брой от дълготрайните ни контракти за импорт на енергоносители не е в евро. Това приказва за неустойчивост на обстановката и не отразява ролята, която еврото би трябвало да играе в света “, счита еврокомисарят по енергетиката Мигел Ариас Канете.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР