Европейската комисия реши да предяви иск срещу Полша пред Съда

...
Европейската комисия реши да предяви иск срещу Полша пред Съда
Коментари Харесай

ЕК заведе второ дело срещу Полша заради политически произвол върху съдиите

Европейската комисия реши да предяви иск против Полша пред Съда на Европейски Съюз, с цел да отбрани съдиите от политически произвол.

На 3 април тази година Еврокомисията даде началото на това произвеждане за определяне на нарушаване на съображение, че новият режим на дисциплинарните производства нарушава независимостта на правосъдната власт на полските съдии и не обезпечава нужните гаранции за отбрана на съдиите от политически надзор, както се изисква от Съда на Европейски Съюз. Това се споделя в известие на Европейска комисия до медиите.

Полското законодателство разрешава съдиите в елементарните съдилища да бъдат подложени на дисциплинарни следствия, процедури и наказания въз основа на наличието на техните правосъдни решения.

Нещо повече полските съдии могат да бъдат разследвани в това число въз основа упражняването на техните права според член 267 от Договора за действието на Европейския съюз, в случай че изискат преюдициални изводи от Съда на Европейския съюз.

Освен това новият режим на дисциплинарните производства не подсигурява независимостта и безпристрастността на дисциплинарния състав на Върховния съд. Причината е, че той се състои от съдии, определени единствено от Националния правосъден съвет, който от своя страна се назначава политически от полския парламент (сейма).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР