Европейската комисия публично да осъди действията на българското правителство с

...
Европейската комисия публично да осъди действията на българското правителство с
Коментари Харесай

ЕНП призова ЕК публично да осъди действията на правителството на Кирил Петков заради незаконния арест на Бойко Борисов

Европейската комисия обществено да осъди дейностите на българското държавно управление с министър председател Кирил Петков и вътрешното министерство във връзка противозаконния арест на водача на най-голямата опозиционна партия Бойко Борисов. Това упорстват от Европейската национална партия (ЕНП) в особено писмо до зам.-председателя на Европейската комисия (ЕК) и комисар по полезностите и прозрачността Вера Йоурова и еврокомисаря за правораздаването Дидие Рейндерс.
Повод за писмото е окончателното решение на Софийския административен съд от 22 август 2022 година, съгласно което карцерът на Бойко Борисов е незаконосъобразен и случаен. По този мотив от ЕНП приканват Европейската комисия да предприеме подобаващи ограничения, с цел да подсигурява зачитането на демократичните полезности и върховенството на закона в България.

В писмото си до ЕК от ЕНП показват, че окончателното правосъдно решение препотвърждава и оценката на ЕНП за ареста, за която Европейска комисия е била осведомена незабавно на 4 април 2022 година „ Продължаваме да сме обезпокоени от утежняването на върховенството на закона в България и имаме вяра, че ще споделите нашата угриженост. Незаконното задържане на членове на демократичната съпротива нарушава главните демократични стандарти и не може да бъде толерирано в нито една държава-членка на Европейски Съюз. Нещо повече, погрешните внушения за връзка сред ареста и следствията на Европейската прокуратура, направени от българските управляващи по време на противозаконното задържане, сътвориха излишно комплициране във връзка с интервенциите на Европейската прокуратура и може да подкопаят публичното доверие в службата “, се показва още в писмото.
Писмото до Европейска комисия е подписано персонално от ръководителя на ЕНП и началник на Групата на партията в Европейския парламент (ЕП) Манфред Вебер и от ръководителя на Комисията по бюджетен надзор в Екологичен потенциал Моника Холмайер, заместника й Томас Здековски, координатора на ЕНП в Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Екологичен потенциал Йерун Ленарс и координатора на ЕНП в Комисията по бюджетен надзор в Екологичен потенциал Петри Сарвама.
 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР