Европейската комисия призовава държавите-членки на Общността да засилят подготовката за

...
Европейската комисия призовава държавите-членки на Общността да засилят подготовката за
Коментари Харесай

Euractiv: EK ще призове страните от ЕС да се подготвят за пълномащабен „шок в доставките“ на газ

Европейската комисия приканва държавите-членки на Общността да засилят подготовката за „ цялостно спиране на доставките на съветски газ “, като обмислят незабавни ограничения като краткотрайно ограничение на цените на синьото гориво. Това излиза наяве от политически документ, който би трябвало да бъде признат в сряда (18 май), показан на редакцията на Euractiv.
 
След като Русия прекъсна доставките на газ за Полша и България през април, Комисията желае от страните-членки на да се приготвят за пълномащабен „ потрес в доставките “.
 
Природният газ се търгува за към 100 евро/MWh от средата на март, което е седемкратно нарастване в съпоставяне със междинните цени на горивото през последните години. Това докара до повишение на цените на електрическата енергия, значително обусловено от аварийното произвеждане на електрическа енергия от централи, работещи с природен газ.
 
И до момента в който предходните ограничения, признати през есента, бяха калибрирани, с цел да се оправят със обстановка на устойчиви високи цени на газа, „ може да си коства да се обмисли друг набор от ограничения при положение на ненадейно широкомащабно или даже цялостно спиране на доставките на съветски газ, водещо до отвратително високи цени на газа и несъответстващо доставяне с горивото “,се споделя в проектодокумента на Комисията.
 
Първата измежду новите ограничения, планувани в Брюксел, е директна пазарна интервенция с „ оптималната контролирана цена на природния газ, доставян на европейските консуматори и компании “, се споделя в документа, получен в редакцията.
 
Въпреки че ограничението на цените на газа неотложно би облекчило потребителите и би попречило на инфлационния напън върху стопанската система, то е мощно спорно даже измежду представителите на Европейската комисия.
 
„ Един главен негативен резултат е, че губим цената като значима информация за търсенето на газ по време на рецесия “, написа чиновник на Европейски Съюз в текста на предлагането, който е изпратен за преразглеждане измежду другите отдели на Комисията. „ Друг доста значим отрицателен резултат е, че оповестяването на горна граница на цената на газа по време на изключителни обстановки води до по-ниски равнища на предпазване, което би трябвало да се заобикаля по всевъзможен метод “, добавия служителят, чието име не се прецизира.
 
Тези опасения се споделят необятно измежду „ зелените “ в Европейския парламент.
 
„ Ограничаването на цената на газа не е решение “, сподели Михаел Блос, немски евродепутат от партията „ Зелени “. Вместо да хвърляме милиарди на данъкоплатците против Русия и други снабдители на газ, „ би трябвало да използваме тези пари за енергийния и топлинен преход “, като слънчеви покриви и термопомпи. Това доста ще понижи цените “, убеден е немският политик.
 
„ Нуждаем се от картел на купувачите. Цената на газа ще падне, в случай че Г-7 купува газ единствено евтино. За това се нуждаем от храброст и креативност и не би трябвало просто да се предаваме на неуместно високите цени на газа “, добави Блос.
 
Експерти също насочиха предизвестия против ограничение на цените, заявявайки, че сходна мярка ще изчерпи хранилищата и ще обезкуражи фирмите да ги попълнят.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР