Европейската комисия призова в неделя Полша, Унгария и Словакия да

...
Европейската комисия призова в неделя Полша, Унгария и Словакия да
Коментари Харесай

ЕК призова Полша, Унгария и Словакия за компромис с украинското зърно

Европейската комисия прикани в неделя Полша, Унгария и Словакия да бъдат градивни, откакто те едностранно оповестиха, че ще продължат да не разрешават вноса на зърно от Украйна макар решението на Комисията да приключи възбраната.

" Запознати сме със известията на някои държави-членки във връзка с едностранни ограничения. Това, което е значимо сега, е всички страни да работят в дух на компромис и да се ангажират градивно ", сподели представител на Комисията.

Украйна беше един от най-големите експортьори на зърно в света, преди нашествието на Русия през 2022 година да понижи способността й да транспортира селскостопанска продукция до международните пазари през черноморските пристанища. Оттогава украинските фермери разчитат на износа на зърно през прилежащите страни.

Въпреки това напорът от зърнени и маслодайни семена в прилежащите страни се отрази на приходите на локалните фермери и докара до възбрана на държавните управления на вноса на селскостопански артикули от Украйна.

През май Европейският съюз се намеси, с цел да попречи на обособените страни да работят едностранно и наложи лична възбрана за импорт от Украйна в прилежащи страни. Съгласно възбраната на Европейски Съюз на Украйна беше позволено да изнася през тези страни, при изискване че продукцията се продава другаде.

ЕС позволи тази възбрана да изтече в петък, откакто Украйна даде обещание да предприеме ограничения за стягане на контрола върху износа към прилежащите страни.

Въпросът е изключително сензитивен в Полша, която е изправена пред избори през октомври и където фермерите са основен електорат на ръководещата националистическа партия PiS.

Полша, Словакия и Унгария оповестиха в петък, че ще запазят личните си ограничавания върху вноса на украинско зърно макар решението на Комисията.

" Нашият фокус в този момент е да въведем и да заработим новата система, която преди малко беше оповестена ", сподели говорителката на Комисията, добавяйки, че среща с представители на всички заинтригувани страни от Европейски Съюз в понеделник ще даде опция за в допълнение разискване на въпроса.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР