Европейската комисия призова САЩ незабавно да отменят митата върху европейските

...
Европейската комисия призова САЩ незабавно да отменят митата върху европейските
Коментари Харесай

Европейската комисия настоя САЩ да отмени митата за евро стоки, след като Airbus изпълни изисквания на СТО

Европейската комисия прикани Съединени американски щати неотложно да анулират митата върху европейските артикули. В противоположен случай Европейски Съюз е подготвен да отвърне със лични наказания, акцентира Брюксел. Това стана незабавно откакто европейският самолетостроител Airbus заяви, че напълно е извършил условията на Световната комерсиална организация (СТО) за понижаване на държавната поддръжка.

Арбитраж на СТО при започване на октомври 2019 година позволи на американските управляващи да вкарат против страни от Европейски Съюз мита за близо 7,5 милиарда $, защото Брюксел не е извършил предходните решения на организацията против субсидирането на Airbus. Митата от 25% обгърнаха необятна гама европейски артикули - от вино, сирене и маслини до уиски, а английска, немска, испанска и френска авиотехника бе обложена с 10-процентови американски мита. В средата на март тази година Съединени американски щати подвигнаха митата за европейски самолети от 10 на 15%.

" Неoправданите мита върху европейски артикули са неприемливи ", акцентира еврокомисарят по търговията Фил Хоган, представен от Агенция Франс Прес.

Airbus се е съгласил да заплати по-високи лихви по държавните заеми, получени от Париж и Мадрид за построяването на самолетите, които са в употреба от 2015 година Тези заеми са измежду ограниченията на европейските страни, които съгласно СТО съставляват противозаконни дотации за концерна. Това е последната стъпка за решение на 16-годишния спор със Съединени американски щати, които постановиха мита на европейски артикули поради субсидирането на Airbus. Пред СТО се води и насрещно дело против Вашингтон за субсидиране на американския самолетостроител Boeing.

По разногласието, почнал през 2004 година, СТО отсъди, че и Европейски Съюз, и Съединени американски щати нелегално са субсидирали самолетостроителите си. През последните осем години въпросът е най-много дали страните са изпълнили решението на организацията.

Секторът се готви за ескалирането на разногласието през есента, когато се чака Европейски Съюз да получи утвърждението на СТО да отговори със лични мита върху американски артикули поради дотациите, които Вашингтон е предоставял на Боинг и които също са оценени като противозаконни.

Службата на тъговския представител на Съединени американски щати и Боинг не бяха директно открити за коментар. Според източник от американските управляващи отстъпките на Еърбъс са добре пристигнали, само че би трябвало да бъдат проучени в детайли, добавя Ройтерс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР