Европейската комисия прие своя нов списък на 23 трети държави

...
Европейската комисия прие своя нов списък на 23 трети държави
Коментари Харесай

ЕС с нов списък на държавите със слабости в борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма

Европейската комисия одобри своя нов лист на 23 трети страни със стратегически недостатъци в техните национални уредби за битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Това оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България. Целта на този лист е да се отбрани финансовата система на Европейски Съюз посредством по-ефективно попречване на рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма. В резултат на листата банките и други субекти, обхванати от разпоредбите на Европейски Съюз за битка с изпирането на пари, ще би трябвало да реализират по-голям набор от инспекции („ сложна инспекция “) във връзка с финансовите интервенции с присъединяване на консуматори и финансови институции от тези високорискови трети страни, с цел да може да се разпознават по-добре съмнителните парични потоци. Списъкът е формиран след изчерпателен разбор въз основа на нова методика, която отразява по-строгите критерии на Петата инструкция по отношение на битката с изпирането на пари, влезнала в действие от юли 2018 година

Комисията е оправомощена да прави независима оценка и да разпознава високорисковите трети страни по силата на Четвъртата и Петата инструкция по отношение на битката с изпирането на пари.

Списъкът е формиран въз основа на разбор на 54 предпочитани юрисдикции, който беше направен от Комисията в консултация с страните членки и беше оповестен на 13 ноември 2018 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР