Европейската комисия прие официално днес новия Кодекс за поведение на

...
Европейската комисия прие официално днес новия Кодекс за поведение на
Коментари Харесай

Еврокомисарите вече имат нов етичен кодекс

Европейската комисия одобри публично през днешния ден новия Кодекс за държание на членовете на Европейската комисия, разгласен от ръководителя Жан-Клод Юнкер в речта му по отношение на положението на Съюза, оповестиха от пресслужбата на институцията. След консултация с Европейския парламент новите правила влизат в действие от през днешния ден.
В новия Кодекс за държание за първи път се дефинира понятието „ спор на ползи “ и се вкарва правилото, че членовете на Комисията освен следва да заобикалят обстановки на спор на ползи, само че и такива, които могат да бъдат счетени за спор на ползи. Занапред еврокомисарите ще би трябвало да заявяват вложенията, които надвишават 10 000 евро, без значение дали е налице вероятен спор на ползи.
Две години откакто изоставен Европейска комисия, еврокомисарите ще бъдат длъжни да уведомяват институцията, преди да стартират нова работа. Шефът на Европейска комисия е задължен да съблюдава това правила 3 година след края на мандата си.
Новият кодекс задължава еврокомисарите да пътуват служебно без разточителни разноски. На всеки два месеца ще бъде оповестена информация по отношение на разноските за пътешестване на всеки член на Комисията. Ако еврокомисар се кандидатира на изборите за Екологичен потенциал, той може да не взема отпуск, плануват новите правила.
При използването на кодекса Комисията ще бъде подпомагана от нов самостоятелен Комитет по нравственос, който ще може да дава препоръки по всички свързани с етиката въпроси и да насочва рекомендации по отношение на кодекса, се споделя в известието на Европейска комисия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР