Европейската комисия прие нови правила за обучението на шофьорите. От

...
Европейската комисия прие нови правила за обучението на шофьорите. От
Коментари Харесай

ЕК прие нови правила за обучението на шофьорите

Европейската комисия одобри нови правила за образованието на водачите. От идната година ще има промени при възрастта за приемане на свидетелството. Предвижда се и опция за приемане на шофьорска брошура за МПС с ръчни скорости, в случай че преди този момент сте изкарали такава за автоматизиран автомобил.

Шофьорите в България, които са се обучавали и по-късно изкарали изпита си на автомобил с автоматизирани скорости, нямат право да ръководят подобен с ръчни. От следващата година те ще имат тази опция, само че против спомагателни 7 часа кормуване и още един изпит.

Георги Бързаков – автоинструктор: " Когато един път си се научил да не си използваш левия крайник по никакъв метод в шофирането и внезапно сметнеш за нужно, че би трябвало да почнеш да го използваш този крайник. Ти не знаеш нито къде да задържиш този съединител, нито по какъв начин да го отпуснеш. С тия седем часа просто е за на никое място подобен кандидат-водач. "

Кристина Георгиева – курсист: " Да. Много по-лесно е, само че за мен когато изкарваш книжката, тя би трябвало първо да бъде за ръчни скорости, тъй като доста повече от колите са с ръчни скорости. И в никакъв случай не се знае по кое време може да се наложи да се кара кола с ръчни скорости. "
С новите правила, шофьорска брошура към този момент може да се получи още на 17 години, стига курсистът да е взел теоретичния си изпит и да кара с компаньон, който също би трябвало да дава отговор на избрани условия.

" С изискването да няма нарушавания, тук идва моментът за контрола. Ако този човек е взел брошура и би трябвало да има най-малко пет години стаж, в случай че няма нарушавания, тук идва още веднъж ролята на контролните органи, дали те навреме съумяват да открият нарушаванията и да наложат наказванията и да ги връчат, с цел да се изтърпи съответното наказване ", изясни пред Българска национална телевизия Георги Гълъбов – специалист в Института по пътна сигурност.

Анелия Чалъкова – курсист: " Смятам, че е значимо това на нашата възраст, и даже да не сме на 17 и повече, да имаме компаньон в колата, тъй като ще ни е по-спокойно и ще се усещаме по-добре, предпазени, когато не сме сами. "
Няма да има инспекция на уменията на водачите навършили 70-годишна възраст. Всяка страна обаче има право сама да реши дали да вкара такова условие.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР