Европейската комисия прие независимо оценена рамка за „зелени“ облигации, като

...
Европейската комисия прие независимо оценена рамка за „зелени“ облигации, като
Коментари Харесай

ЕК е в готовност за емитирането на 250 милиарда евро „зелени“ облигации

Европейската комисия одобри без значение оценена рамка за „ зелени “ облигации, като по този метод прави стъпка напред към издаването на до 250 милиарда евро „ зелени “ облигации, или 30 % от общия размер на емисията на NextGenerationEU. Рамката дава убеденост на вложителите в тези облигации, че мобилизираните средства ще бъдат разпределени за екологосъобразни планове и че Комисията ще рапортува за тяхното влияние върху околната среда. След приемането на рамката Комисията ще пристъпи скоро, през октомври, към първото издаване на „ зелени “ облигации, според от пазарните условия.

Комисарят, отговарящ за бюджета и администрацията, Йоханес Хан съобщи: " Намерението на Европейски Съюз да емитира до 250 милиарда евро под формата на „ зелени “ облигации до края на 2026 година ще ни направи най-големия емитент на „ зелени “ облигации в света. Това е и израз на нашия ангажимент за резистентност и слага устойчивото финансиране на челно място в напъните на Европейски Съюз за възобновяване ".

Както беше оповестено по-рано тази година, Комисията преразгледа също своя проект за финансиране на възобновяване през 2021 година и удостовери желанието си да емитира през годината дълготрайни облигации на обща стойност към 80 милиарда евро, които да бъдат допълнени с десетки милиард евро краткосрочни съкровищни бонове на Европейски Съюз.

Комисията ще предлага съкровищните бонове на Европейски Съюз извънредно посредством търгове, като тръжната ѝ стратегия би трябвало да стартира на 15 септември. По принцип Комисията ще провежда два търга на месец за съкровищни бонове на Европейски Съюз в първата и третата сряда на месеца. Тръжната стратегия ще се употребява и за облигации по този начин, както и за синдикиране. Съгласно оповестения емисионен календар Комисията ще организира по един търг и по едно синдикиране на месец за своите облигации.

Комисарят Йоханес Хан добави: " Потвърждаването на нашия първичен проект за финансиране за 2021 година е знак за отличната работа по планирането и подготовката, осъществена досега. Стартирането на нашата тръжна платформа е още една огромна вест, която в допълнение ще увеличи привлекателността на заемите на Европейски Съюз и ще окаже трайно влияние върху финансовите пазари на Европейски Съюз ".

Рамка за „ зелени “ облигации на NextGenerationEU — най-модерно начинание

Рамката за „ зелени “ облигации на NextGenerationEU беше направена в сходство с правилата за „ зелени “ облигации на Международната асоциация на финансовите пазари (ICMA), които съставляват пазарният стандарт за „ зелени “ облигации. В сходство със общоприетата процедура рамката беше прегледана от втора страна, предоставяща мнение, Vigeo Eiris, част от Moody's ESG Solutions. Заключението бе, че рамката е в сходство с правилата на Международната асоциация на финансовите пазари (ICMA) за „ зелени “ облигации, съгласувана е с по-широката тактика на Европейски Съюз в региона на околната среда, обществената сфера и ръководството и ще способства доста за устойчивостта.

Рамката е приведена в сходство, доколкото е допустимо, с европейския стандарт за „ зелени “ облигации. Стандартното предложение на Европейски Съюз за „ зелени “ облигации беше показано от Комисията през юли 2021 година с следващ развой на взаимно взимане на решения в Европейския парламент и Съвета, който ще бъде последван от интервал на осъществяване преди влизането в действие. Това привеждане в сходство е отразено да вземем за пример във обстоятелството, че част от допустимите вложения по Механизма за възобновяване и резистентност (МВУ) — главния инструмент за стимулиране на възобновяване на Европа — са присъединили техническите критерии за инспекция по таксономията на Европейски Съюз.

Да се подсигурява, че „ зелените “ облигации се употребяват за екологични цели

Рамката демонстрира на инвеститорската общественост по какъв начин средствата, набрани посредством емисията на „ зелени “ облигации на NextGenerationEU, ще бъдат употребявани за екологични цели.

По-конкретно постъпленията от „ зелените “ облигации на NextGenerationEU ще финансират каузи на обвързваните с климата разноски в Механизма за възобновяване и резистентност. Всяка страна членка би трябвало да посвети минимум 37 % от своя народен проект за възобновяване и резистентност — пътната карта за консумиране на средствата по Механизма за възобновяване и резистентност — за вложения и промени, свързани с климата, като доста страни членки възнамеряват да създадат повече от изискваното.

Съгласно разпоредбите на Механизма за възобновяване и резистентност страните членки ще рапортуват на Комисията за направените от тях екологосъобразни разноски. Комисията ще употребява тази информация, с цел да покаже на вложителите по какъв начин постъпленията от „ зелените “ облигации са били употребявани за финансиране на екологичния преход. Докладването ще бъде проведено в девет категории, избрани в рамката за „ зелени “ облигации на NextGenerationEU, като максимален дял ще заемат чистата сила, енергийната успеваемост и чистият превоз.

Докладване

В сходство със общоприетата процедура рамката ще рапортува както за разпределението, по този начин и за въздействието. За отчитането на разпределението Комисията ще употребява данните на страните членки по отношение на разноските за екологосъобразни планове. Независим външен инспектор ще ревизира отчитането на разпределението.

Докладването на въздействието ще бъде упражнение с присъединяване на разнообразни служби на Комисията, като се разчита на необятния експертен опит, разполагаем в институцията. Докладването ще разреши на вложителите в „ зелени “ облигации на NextGenerationEU да преценяват удобното влияние на своите вложения. За да се подсигурява, че докладването на въздействието е съдържателно, независимо и тъкмо, Европейската комисия ще разчита на самостоятелни експертни мнения. Въз основа на това Комисията ще оповести по какъв начин постъпленията от „ зелените “ облигации на NextGenerationEU са били разпределени сред другите капиталови категории и страни членки.

Следващи стъпки

След публикуването на рамката следва стартирането на „ зелени “ облигации на NextGenerationEU, като първата емисия към този момент е планувана за октомври 2021 година с потребление на синдикирания формат за издаване.

Контекст

NextGenerationEU е краткотраен инструмент за възобновяване в размер на към 800 милиарда евро по настоящи цени в поддръжка на възобновяване на Европа от пандемията от ковид и за подкрепяне на построяването на по-екологична, по-цифровизирана и по-устойчива Европа. За да финансира NextGenerationEU, до края на 2026 година Европейската комисия, от името на Европейски Съюз, ще заеме на финансовите пазари до към 800 милиарда евро. 421,5 милиарда евро ще са разполагаем основно за даване на безплатни средства (по МВУ и други бюджетни стратегии на ЕС), а 385,2 милиарда евро — за разпределяне на заеми. Това значи, че годишно заеманите средства ще възлизат на към 150 милиарда евро.

Предвид на размера, честотата и сложността на идните интервенции по заемане Комисията ще следва най-хубавите практики, употребявани от огромните и постоянни емитенти, и ще ползва диверсифицирана тактика за финансиране. През септември 2020 година Европейската комисия разгласи желанието си да набере 30 % от средствата на NextGenerationEU посредством издаването на „ зелени “ облигации и да употребява постъпленията за финансиране на екологосъобразни вложения и промени като явен знак за уговорката си за резистентност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР