Европейската комисия представи днес решенията по наказателните процедури, водени срещу

...
Европейската комисия представи днес решенията по наказателните процедури, водени срещу
Коментари Харесай

ЕК представи данни за движението на седем наказателни процедури срещу България

Европейската комисия показа през днешния ден решенията по наказателните процедури, водени против страните от Европейски Съюз през юли. Данните демонстрират придвижването по седем наказателни процедури против България, съобщи Българска телеграфна агенция.

Обществени поръчки

Комисията приканва нашата страна да съблюдава разпоредбите за публичните поръчки и концесиите, като е решила да изпрати стимулирано мнение за несъответствието на българското законодателство с европейските условия. Българското законодателство вкарва две изключения от използването на разпоредбите за публичните поръчки - за избрани лекарствени артикули и за създаване и поддръжка на " инженерни уреди от заграден вид за защита на държавната граница ", се показва в известието. Отчита се, че България е подхванала ограничения по огромна част от аргументите за несъответствието. Нашата страна разполага с два месеца, с цел да отговори на Европейска комисия, другояче комисията може да предяви иск пред Съда на Европейски Съюз.

Свобода на придвижване

Комисията приканва нашата страна, Гърция и Португалия да съблюдават разпоредбите за персоналните карти и документите за престояване. Европейска комисия стартира процедура за нарушаване с изпращане на публично уведомително писмо за неспазване на разпоредбите на Европейски Съюз за персоналните карти и документите за престояване, издавани на жители на Европейски Съюз и членове на техните фамилии. Тези правила целят да улеснят свободното придвижване в Европейски Съюз с по-високите условия за сигурност и формат на персонални карти и документите за престояване. Според Европейска комисия трите страни не издават карти за идентичност или документи за престояване във формат по европейските правила, влезнали в действие от август 2021 година. В случая с България това се отнася за персонални карти, документи за престояване, издадени на жители на Европейски Съюз и карти за престояване, издадени на членове на фамилията отвън Европейски Съюз. Трите страни разполагат с два месеца, с цел да подхващат нужните ограничения за премахване на минусите, а при липса на приемлив отговор Европейска комисия може да продължи с наказателната процедура.

Европейска заповед за задържане

Комисията приканва още веднъж нашата страна, Белгия, Полша, Словакия и Финландия да съблюдават условията за европейската заповед за задържане. Европейска комисия изпрати първите писма по този мотив през февруари 2022 година и по-късно обясни, че България не е въвела вярно разпоредбите за наложителните учредения за несъблюдение, ефикасен правосъден контрол преди предаването и понятието за филантропични аргументи за отсрочване на предаването на разгласен за задържане от друга страна в Европейски Съюз. Комисията дава период от два месеца за премахване на минусите, а по-късно може да реши да предяви иск против България и Словакия пред Съда на Европейски Съюз, се разяснява в известието.

Европейски правила за налична среда

Комисията приканва България, Ирландия, Кипър, Холандия и Полша да вкарат европейските правила за досегаемост на артикули и услуги за хора с увреждания. Правилата плануват значимите артикули и услуги като телефони, компютри, електронни книги, банкови услуги и електронни известия да бъдат налични за хората с увреждания - 87 милиона европейски жители. Миналото лято Европейска комисия изпрати публични уведомителни писма до 24 страни от Европейски Съюз, а тази пролет - и до останалите, за това, че не са съобщили напълно за подхванатите ограничения. Комисията е решила през днешния ден да изпрати стимулирани мнения на България, Ирландия, Кипър, Холандия и Полша за това, че не са съобщили за въведени ограничения. Тези пет страни разполагат с два месеца, с цел да отговорят и да подхващат нужните дейности, а в противоположен случай Европейска комисия може да предяви иск против тях пред Съда на Европейски Съюз.

Автомобилни транспорти

Комисията приканва България, Белгия, Дания, Франция, Италия, Унгария, Малта, Полша, Словения и Финландия да вкарат вярно разпоредбите за командироване на водачи в автомобилните транспорти. Правилата плануват правото на лидера да получава заплата съгласно страната, където е командирован. Държавите трябваше да одобряват ограничения до 2 февруари 2022 година. България, Белгия, Италия, Унгария, Малта, Полша, Словения и Финландия не са показали ясно всички подхванати ограничения. Европейска комисия е решила да изпрати стимулирано мнение на тези страни, които в този момент разполагат с два месеца, с цел да отговорят и да подхващат нужните дейности, другояче казусът може да бъде отправен до Съда на Европейски Съюз.

Пътна сигурност

Комисията приканва България, Дания, Гърция, Литва, Австрия и Финландия да вкарат разпоредбите на Европейски Съюз за прегледите за техническа редовност на моторните транспортни средства. Уточнява се, че нашата страна е въвела разпоредбите погрешно. Правилата дефинират лист какво да се ревизира при прегледите и трябваше да бъдат въведени до септември предходната година. България и Финландия разполагат с два месеца за отговор, другояче казусът може да бъде предаден на Съда на Европейски Съюз.

Отпадъци

Комисията приканва България да ползва правилото " замърсяващият заплаща " при пресмятане на таксата " боклук ". В България разноските за ръководство на отпадъците, плащани от жителите и сдруженията, се основават на данъчната стойност на парцела и не регистрират количествотото изхвърлен боклук, отбелязва Европейска комисия. Въпреки че България промени законодателството си, с цел да реши въпроса, използването на наредбите се отсрочва всяка година от 2015 година насам. По последни данни от българските управляващи използването на наредбите може да влезе в действие през идващите две години. Затова Европейска комисия е решила да изпрати публично уведомително писмо и нашата страна има два месеца за отговор и премахване на минусите, другояче процедурата ще продължи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР