Европейската комисия представи днес предложения за прекратяване на зависимостта от

...
Европейската комисия представи днес предложения за прекратяване на зависимостта от
Коментари Харесай

ЕК предлага да се пести енергия и да се ускори въвеждането на възобновяеми източници

Европейската комисия показа през днешния ден оферти за преустановяване на зависимостта от вноса на съветски изкопаеми горива, употребявани като политическо и икономическо оръжие, които костват на европейците по 100 милиарда евро годишно, предава Българска телеграфна агенция от Брюксел.

Отчита се, че 85 на 100 от европейците чакат Европейски Съюз да понижи енергийната си взаимозависимост от Москва, с цел да помогне на Украйна. Комисията предлага да се пести сила, да се разнообразят енергийните източници и да се форсира въвеждането на силата от възобновими източници. Според Европейска комисия тези ограничения ще допринесат за понижаване на замърсяването, ще подобрят стопанската система и ще покачат сигурността.
 
Предвижда се страните от Европейски Съюз да употребяват европейския бюджет, с цел да развиват в съгласие новите мощности за произвеждане на сила и енергопреносните мрежи. Комисията чака от страните в Европейски Съюз да разяснят на жителите какво да създадат, с цел да спестят пет % от употребяваната сила, както и да вкарат съответните финансови ограничения за потреблението. За образец се дава намаляването на Данък добавена стойност за енергоспестяващо отопление и за саниране на здания.

Европейска комисия приготвя също проект за деяние при ненадейно прекъсване на енергийните доставки, както и благоприятни условия за взаимно договаряне на доставки на газ и така наречен " зелен " водород за европейските страни. Предвижда се страните да бъдат правно задължени да обезпечат разнородни източници за вноса на газ. Според Европейска комисия е належащо до 2025 година производството на ток от слънчева сила да се удвои, а до 2030 година от слънце да бъдат добивани 600 ГВт/ч. електрическа енергия.

Заради скока на цените на енергоносителите през днешния ден комисията даде на страните в Европейски Съюз опция да дават разширена поддръжка за отбрана на потребителите на газ, в това число с обезпечаването на финансова помощ. Предвижда се страните да могат за идващия отоплителен сезон да трансферират свръхпечалби от производството на ток, като ги употребяват в това число за финансова поддръжка. Допуска се сдруженията да получат краткотраен достъп до ток от контролирания пазар.

В случай на ненадейно прекъсване на вноса на газ Европейска комисия планува страните от Европейски Съюз да понижат потреблението си, с цел да оказват помощ на най-тежко засегнатите. Допуска се опция да бъде въведен таван на цените за газа в Европейски Съюз при цялостно прекъсване на вносните доставки.

Предлага се новопостроените здания наложително да бъдат завършвани със слънчеви панели по покривите. Според Европейска комисия е допустимо до 2030 година в Европейски Съюз да се създават по 10 милиона тона водород, а още толкоз да бъдат внасяни, с цел да се замести използването на газ, нефт и въглища.

За всички тези цели Европейски Съюз ще има потребност от 210 милиарда евро до 2027 година, като комисията показва, че това е влагане в независимостта и сигурността, и в същото време годишно се икономисват по 100 милиарда евро. Отчита се, че бюджетът на Европейски Съюз за икономическо възобновяване планува 225 милиарда евро заеми за планове, свързани с чистата сила.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР