Европейската комисия представи днес данни от второ проучване за сравнение

...
Европейската комисия представи днес данни от второ проучване за сравнение
Коментари Харесай

ЕК представи нови данни, че под една и съща марка се продават различаващи се стоки

Европейската комисия показа през днешния ден данни от второ изследване за съпоставяне на качеството на хранителни артикули, продавани с една и същата марка в Европейски Съюз, предава Българска телеграфна агенция. Проучването удостоверява, че под едно название се популяризират артикули с друго качество.

Първото изследване затвърди подозренията, че има разлики най-малко в една трета от тестваните произведения. Тези разлики не са ясно забележими от опаковката, а се виждат при съпоставяне на описанието на съставките. Второто изследване е разкрило, че и на усет питателните артикули са разнообразни, когато са направени с разнообразни съставки.

Разликите в питателните артикули не следват географско систематизиране, декларира комисията. Различия са открити в половината от тестваните хранителни артикули, купени в България, Чехия, Германия, Дания, Естония, Испания, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словения, Словакия, Белгия и Холандия.

Докладът за второто изследване демонстрира, че някои от тестваните артикули в България са с друго съответствие на влаганите съставки, както и че се употребява да вземем за пример фруктоза вместо захар. В газирани питиета, продавани у нас, се влага арабска дъвка, до момента в който в страни от Западна Европа тази съставна част липсва. Установени са и разлики в тествана марка кафе, като у нас продаваното произведение при варене отделя повече пяна.

Проверката е посочила също разлика в цветовете на питиета и зърнени закуски, както и най-високи количества на сол в чипс, продаван у нас. Установени са също вкусови разлики в леден чай. Най-често в по-бедните страни се влагат по-евтини съставки, сочат данните.

Европейска комисия напомня, че през 2017 година издаде насоки за използване на европейското законодателство за отбрана на потребителите и храните по подозрения за двойно качество на питателните артикули в другите страни от Европейски Съюз. Година по-късно комисията предложи спомагателни правила, с които да се дефинира по кое време допускането на разлика в качеството на храните е подвеждащо деяние.

Новите правила ще влязат в действие от юни следващата година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР