Европейската комисия представи актуални данни за Европейския фонд за стратегически

...
Европейската комисия представи актуални данни за Европейския фонд за стратегически
Коментари Харесай

България е втора в ЕС по привлечени инвестиции от плана Юнкер

Европейската комисия показа настоящи данни за Европейския фонд за стратегически вложения (EFSI), който е основата на Инвестиционния проект за Европа, прочут като проектът " Юнкер ".

Сделки, утвърдени по проекта EFSI, възлизат на 49,6 милиарда евро под формата на непосредствено финансиране и са подписани във всички 28 страни - членки на Европейски Съюз. Според данните на Европейска комисия този проект ще докара до спомагателни европейски вложения, надвишаващи 251,6 милиарда евро.

Около 528 хиляди дребни и междинни предприятия се чака да се възползват посредством проекта " Юнкер " от усъвършенстван достъп до финансиране, показва Европейска комисия, представена от bnr.bg.

Европейската комисия също по този начин отбелязва, че все още петте страни, класирани на първо време по размерите на вложенията, които са били задействани посредством EFSI, по отношение на техния Брутният вътрешен продукт са Естония, България, Гърция, Португалия и Испания.

Според данните към края на октомври т.г. утвърденото от Европейската капиталова банка (EIB) финансиране за България чрез фонда EFSI е било в размер на 344 млн. евро. Предоставените по този метод финансови гаранции се чака да задействат вложения в нашата страна за общо 1,561 милиарда евро. Това отрежда на България второ място измежду всички членове на Европейски Съюз във връзка с задействаните вложения чрез EFSI по отношение на Брутният вътрешен продукт на съответната страна.

Чрез проекта " Юнкер " са били финансирани 3 плана в България, свързани с инфраструктура и нововъведения, като от фонда EFSI са били предоставени 281 млн. евро и се чака те да генерират вложения за тези планове в размер общо 652 млн. евро.

Одобрените заеми на Европейската капиталова банка за дребни и междинни компании в страната (към ноември 2016-а година) с посредничеството на Българската банка за развиване (ББР) са били размер на 150 млн. евро, като се чака те да докарат вложения за общо 408 млн. евро.

Чрез фонда EFSI са били утвърдени 9 съглашения с финансови медиатори като СИБАНК, ПроКредит Груп и Райфайзенбанк за финансиране на дребни и междинни по мярка български компании за 63 млн. евро. Очаква се това да задейства вложения за общо 909 млн. евро. Европейска комисия показва, че от това ще се възползват 6047 по-малки или така наречен " стартъп " компании в страната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР