Европейската комисия предложи нова спешна помощ на Гърция в размер

...
Европейската комисия предложи нова спешна помощ на Гърция в размер
Коментари Харесай

ЕС дават 209 млн. евро на Гърция в помощ за мигрантите

Европейската комисия предложи нова незабавна помощ на Гърция в размер на 209 милиона евро, с цел да помогне на блокираните в страната бежанци да наемат жилища и да заплащат за основите си потребности с дебитна карта, предава " Ройтерс ".

Около 62 000 бежанци и мигранти, главно сирийци, афганистнаци и иракчани, насочили се към Северна Европа, останаха блокирани в Гърция, откакто европейските страни затвориха границите си през март предходната година. Повечето от тях живеят в пренаселени лагери на гръцките острови и в континенталната част на страната при неприятни битови условия и чести прояви на принуждение.

Схемата, оповестена дружно с Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците, ще даде 22 000 жилища чартърен в градовете в континенталната част на Гърция и 2000 жилища на островите. Тя ще усили броя на живеещите в жилища чартърен бежанци в Гърция до 30 000 души до края на 2017 година, уточни Комисията.

" Нашето ново финансиране съставлява основна смяна в метода, по който предоставяме помощ, с цел да подобрим живота на хората ", съобщи еврокомисарят за филантропичната помощ Христос Стилианидис. " Целта на тези нови планове е да изведем бежанците от лагерите (...) и да им помогнем да имат повече сигурност и естествен живот ", добави той.

С част от помощта ще бъдат обезпечени карти за мигрантите с избрана месечна сума, която ще им разреши да заплащат за главните си потребности, като храна, медикаменти и публичен превоз.

Днешното финансиране съвсем удвоява незабавната помощ на Европейски Съюз за Гърция до общо 401 милиона евро.
" Европа значи взаимност и днешното решение се отнася точно за това ", уточни еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР