Европейската комисия предложи на 17 март въвеждането на дигитален зелен

...
Европейската комисия предложи на 17 март въвеждането на дигитален зелен
Коментари Харесай

Сертификатите за ваксинация няма да спасят летния сезон

Европейската комисия предложи на 17 март въвеждането на цифров зелен документ, с цел да обезпечи безвредното свободно придвижване по време на пандемията и да избави туризма. Тази мярка сигурно ще има резултат в границите на обособените страни, само че надали ще избави летния сезон.

 

Сертификатите за имунизация ще бъдат въведeни от юни, а предлагането пристигна от Гърция, която е измежду най-зависимите от туризма страни членки на Европейски Съюз. След като предишното лято там плажовете и заведенията останаха празни, а бизнесът регистрира рекордни загуби в размер на 15 милиарда евро, министър председателят Константинос Мицотакис реши да не рискува. И предизвести Европейска комисия, че в случай че предлагането му не бъде признато, ще го наложи едностранно. Атина към този момент е разискала

въвеждането на документ за имунизация

с Израел, Кипър и Сърбия. Въпреки че протичащото се в Европейски Съюз към този момент не ѝ влиза чак толкоз в работата, Англия също поддържа предлагането.

Срещу концепцията възропта Франция, тъй като популацията там е най-скептично към имунизациите, а всеобщата имунизация върви тромаво. Париж се притеснява, че французите ще възприемат концепцията като насила за имунизация. Здравни специалисти също изрекоха опасения, че зеленият цифров документ няма да е главният фактор за установяване на напредъка през идващия летен сезон.

Гръцките специалисти обаче не престават да упорстват, че протоколите за сигурност, които включват

правила за обществена отдалеченост и хигиена,

би трябвало да останат в действие.

" Доминиращият детайл в тазгодишните протоколи за сигурност са имунизациите - разяснява специалистът по туризъм Стела Царцара и прибавя: - Всички нови ограничения ще бъдат свързани по-скоро с държанието на хората и спазването на разпоредбите, в сравнение с с организацията на бизнеса. Не бива да чакаме чудеса, тъй като  наличните ваксини може да са били и над 95% ефикасни при клиничните изпитвания, само че в действителния живот успеваемостта им варира от 50 до 95 % ".

Фон дер Лайен: Не си правете проекти за лятото

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посъветва европейците да не си вършат овреме проекти за лятото. Причината е, че броят на новозаразените пораства, има проблем с планомерните доставки на имунизациите - поради закъснение от страна на фармацевтичните компании, а акциите за всеобща имунизация към момента не регистрират резултати.

" В този миг никой не може да прави надеждни прогнози за юли и август ", разяснява тя. И напомни, че единствено преди месец водачите на Европейски Съюз постановиха ограничавания за несъществените пътувания в Европа най-малко за 30 дни, девет страни членки вкараха още веднъж паспортни инспекции в Шенгенско пространство, а Франция, Дания и Швеция удължиха граничния надзор най-рано до есента.

Като разбра, че германците всеобщо вършат резервации за Майорка, немският канцлер Ангела Меркел побърза да ги предизвести да изчакат. Тя беше безапелационна, че компромис със здравето няма да направи и, в случай че се наложи, строгите ограничения ще бъдат удължени... докато би трябвало. По този метод тя отговори и на всеобщите митинги, вилнеещи против рестриктивните мерки.

Да се знае: документът не е имунизационен паспорт

Основното терзание на Брюксел е, че много  европейци са скептични към въвеждането на документа. Във всяка страна членка - без никакво изключение - съществуват огромни групи хора, за които пандемията и имунизациите са рожба на международната интрига. И по-точно - следващата крачка към налагането на новия международен ред, прочут от творчеството на Джордж Оруел, Рей Бредбъри и т.н. 

Според зам.-председателят на Комисията по въпросите на полезностите и прозрачността Вера Йоурова хората е значимо да знаят, че това е цифров документ, който съдържа информация дали пътуващият е бил имунизиран против COVID-19, дали е получил  негативен резултат от теста или е преболедувал. Ще включва и QR код за гарантиране на сигурността и достоверността на удостоверението. Ще бъде основан и електронен портал, посредством който всички удостоверения ще могат да бъдат проверявани на всички места в общността.

Оттук нататък всяка страна членка сама ще взема решение дали притежателите на имунизационни паспорти ще употребяват някакви привилегии, или всички ще бъдат " таксувани " с едни и същи ограничения и теглилки. В Австрия, да вземем за пример, съществуването на сходно " вакси тескере " обезпечава свободен достъп до ресторант, а в Гърция - меко хотелско легло. Авиокомпаниите, театрите, уредниците на концерти или на други културни събития, също ще имат право еднолично да вземат решение дали ще продават билети единствено на хора с имунизационни паспорти.

Другият акцент е, че документът е краткотрайна мярка, която отпада автоматизирано щом Световната здравна организация разгласи завършек на пандемията.

“Основните ни цели са да осигурим елементарен за потребление, недискриминационен и сигурен инструмент, който напълно зачита отбраната на данните ”, коментира Вера Йоурова.

България ще приема и туристи с съветска и китайска ваксина

Новият туристически сезон в България стартира 1 май. Ресорното министерство изясни, че са признати строги правила и ограничения в местата за настаняване и хранене.

Здравният министър Костадин Ангелов разгласи, че туристите, които желаят да посетят България, би трябвало да знаят, че за тях са обезпечени зелени коридори. Вариантите пред претендент туристите са два: с електронен зелен документ за пътешестване (т.е. гаранции, че индивидът е имунизиран или е прекарал заболяването) и с годен негативен ПСР-тест.

Премиерът Бойко Борисов акцентира, че България ще приема и туристи, имунизирани с препарати, разнообразни от разрешените от Европейската организация по медикаментите.

“Страната ни има право, което е обещано от Европейска комисия, за туристи от “трети страни ”, които не са от страни членки на Европейски Съюз, да бъдат позволени в България с негативен PCR тест, да имат антитела, или да имат сложена ваксина, която е друга от утвърдените в Европейски Съюз ”, изясни той.

Прогнозите за европейския туризъм към този момент са мрачни. Всичко ще зависи от напредъка на имунизационните акции, преодоляването на новите варианти и... доверието на хората в ръководещите. Според ръководителят на Световния туристически конгрес Бюлют Багчи обаче каквото и да създадем, загубите на световната туристическа промишленост надали ще паднат под 1 трилион $.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР