Европейската комисия предложи допълнително засилване на надзора върху финансовите институции

...
Европейската комисия предложи допълнително засилване на надзора върху финансовите институции
Коментари Харесай

ЕК предлага по-строг надзор в борбата с изпирането на пари

Европейската комисия предложи в допълнение усилване на надзора върху финансовите институции в Европейски Съюз за по-успешна битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Независимо от въведените от Европейски Съюз строги правила за битка с изпирането на пари, скорошни случаи на изпиране на пари в банки в Европейски Съюз дадоха мотив за паники и подсказаха, че тези правила не постоянно се наблюдават и ползват дейно на цялата територия на Европейски Съюз, се показва в известие на Европейска комисия.

Това освен съставлява опасност за честността и репутацията на европейския финансов бранш като цяло, само че може също по този начин да има последствия за финансовата непоклатимост на обособени банки. Поради това, като част от по-общите старания за довеждане докрай на построяването на банковия съюз и съюза на финансовите пазари, Европейската комисия през днешния ден предлага да бъде променен Регламентът за основаване на Европейски банков орган (ЕБО) за да се ускори ролята на Европейския банков орган в надзора върху финансовия бранш за битка с изпирането на пари. Това е част от общата тактика за подсилване на нормативната уредба на Европейски Съюз за пруденциален контрол върху финансовите институции и контрол върху финансовите институции за битка с изпирането на пари, която Комисията излага в свое известие.

Тези ограничения ще допринесат за поощряване на честността на финансовата система на Европейски Съюз, за обезпечаване на финансова непоклатимост и за отбрана от финансови закононарушения.

Засилване на ролята на Европейския банков орган

Комисията предлага пълномощията за битка с изпирането на пари във връзка с финансовия бранш да бъдат съсредоточени в границите на Европейския банков орган и неговите компетенции да бъдат подсилени, за да се подсигурява осъществяването на ефикасен и пореден контрол от всички съответни органи за риска от изпиране на пари, както и съдействието и обменът на информация сред съответните способени органи.

Измененият правилник:
ще помогне нарушаванията на разпоредбите за битка с изпирането на пари да се проверяват поредно: ЕБО ще може да изисква от националните надзорни управляващи за битка с изпирането на пари да проверяват хипотетични тежки нарушавания и да подхващат целенасочени дейности, като да вземем за пример наказания;ще планува, че националните надзорни управляващи за битка с изпирането на пари се преценяват с разпоредбите на Европейски Съюз в тази област и си сътрудничат по подобаващ метод с управляващите за пруденциален контрол. Съществуващите пълномощия на ЕБО ще бъдат подсилени, тъй че в краен случай, когато националните управляващи не подхващат дейности, ЕБО да може да приема решения, чиито непосредствени получатели са обособени оператори от финансовия сектор;ще усъвършенства качеството на надзора посредством общи стандарти, периодически прегледи на националните надзорни органи и оценки на риска;ще направи допустимо събирането на информация по отношение на рисковете и трендовете по отношение на битката с изпирането на пари и ще насърчи обмена на такава информация сред националните надзорни органи (т.нар. центрове за данни);ще улесни съдействието с страни отвън Европейски Съюз по презгранични случаи;ще сътвори нов непрекъснат комитет, който сплотява националните надзорни органи за битка с изпирането на пари.
Пълноценно потребление на съществуващите средства за контрол

Европейска комисия показва тактика за възстановяване на обмена на информация и съдействието сред органите за пруденциален контрол и органите за битка с изпирането на пари. Тя приканва европейските надзорни управляващи, изключително ЕБО, да одобряват насоки, които подкрепят управляващите за пруденциален контрол да включват аспектите на битката с изпирането на пари в другите си принадлежности и да обезпечат доближаване на надзора.

Комисията приканва Европейската централна банка най-късно до 10 януари 2019 година да подписа с надзорните управляващи за битка с изпирането на пари многостранен меморандум за съгласие по обмена на информация.

Следващи стъпки

Внесеното през днешния ден предложение за подсилване на ролята на Европейския банков орган ще бъде подложено на разискване в Европейския парламент и в Съвета на Европейски Съюз. Тези целенасочени промени ще бъдат включени в разискванията на предлагането на Европейска комисия за обзор на регламентите за европейските надзорни органи (ЕНО), признато от комисията през септември 2017 година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР