Европейската комисия предложи да се наложат забранителни мита върху руските

...
Европейската комисия предложи да се наложат забранителни мита върху руските
Коментари Харесай

ЕK иска да обложи с непосилни мита руското зърно

Европейската комисия предложи да се наложат забранителни мита върху съветските селскостопански артикули, внасяни в Европейски Съюз, които понастоящем са освободени от тях за огромно неодобрение на европейските аграрни производители, за да се " пресушат " приходите, които разрешават на Москва да финансира войната си в Украйна, съобщи Агенция Франс Прес. (Видеото е архивно.)

" Този импорт се е нараснал доста през 2023 година Тези забранителни мита ще ги създадат търговски нежизнеспособни, като им попречат да дестабилизират европейския пазар ", съобщи комисарят по въпросите на търговията Валдис Домбровскис.

" Това ще помогне да се постави завършек на износа на откраднато от Украйна зърно за Европейски Съюз и ще пресуши главен източник на доходи, който разрешава на Москва да финансира нападателната си война ", акцентира Домбровскис.

Селскостопанските артикули от Беларус, която е непосредствен съдружник на Москва, също ще бъдат подложени на наказания.

Тези високи мита обаче няма да се ползват за преноса през Европейски Съюз на зърнени култури и други селскостопански артикули, предопределени за трети страни в Африка или Близкия изток, за " опазване на световната продоволствена сигурност ".

Няма да бъдат облагани и торовете, внасяни от Русия и Беларус.

Кремъл незабавно разкритикува предлагането, като съобщи, че " европейските консуматори ще пострадат ".

През 2023 година Русия е изнесла за Европейски Съюз 4,2 млн. тона зърнени култури, маслодайни семена и производни на стойност 1,3 милиарда евро. Само при зърнените култури износът за Европейски Съюз е бил 1,5 млн. тона през предходната година, спрямо 960 000 тона през 2022 година, на фона на внезапно повишеното съветско произвеждане. Предполага се, че огромна част от растежа идва от иззето или отгледано в Украйна зърно.

Съгласно разпоредбите на Световната комерсиална организация (СТО) множеството съветски селскостопански артикули, изключително зърнените култури (царевица, слънчоглед, качествена пшеница и др.), до момента бяха освободени от мита в Европейски Съюз.

В другите пакети от наказания, признати против Москва от 2022 година насам, европейците внимаваха да не се насочат нито към селскостопанския бранш, нито към торовете. Те се притесняваха от дестабилизиране на търговията и подкопаване на продоволствената сигурност на азиатските и африканските страни, които зависят от съветското селско стопанство.

" Новите мита са създадени по този начин, че да бъдат задоволително високи, с цел да обезкуражат вноса. Според европейски чиновник те ще се покачат или до 95 евро на звук ", изключително за зърнените култури, " или до мито от 50% " за други артикули (масла, зеленчуци и др.).

Освен това Брюксел има намерение да задейства уговорка за изключение, с цел да подсигурява, че Русия и Беларус " към този момент нямат достъп до квотите за зърнени култури на СТО, предоставени от Европейски Съюз, които оферират по-добро тарифно отнасяне ".

Това предложение, което идва на фона на гнева на земеделските производители в Европа, ще би трябвало да бъде утвърдено с квалифицирано болшинство от държавите-членки (15 страни, представляващи 65 % от популацията на ЕС), без да е нужна поддръжката на членовете на Екологичен потенциал.

Това е по-лесен и бърз развой от приемането на цялостно ембарго, което изисква единогласие измежду 27-те държави-членки.

Украйна е възмутена от актуалната обстановка:

" Отбелязваме, че за жалост достъпът на Русия до европейския селскостопански пазар остава безграничен ", съобщи украинският президент Володимир Зеленски на срещата на върха в Брюксел.

В миг, когато недоволни полски фермери блокират границата с Украйна, " това е незаслужено ", уточни той.

Европейски Съюз се готви също по този начин да ограничи вноса на птиче месо, яйца, захар, царевица и овес от Украйна, които са освободени от мита от 2022 година насам.

От своя страна Чешката република, Полша и трите балтийски страни приканват за цялостна възбрана на вноса на зърнени култури от Русия и Беларус, което съгласно тях е " морално обвързване ".

Миналия месец Латвия към този момент забрани вноса на храни от Русия и Беларус.

От своя страна европейските производители на зърнени култури, изключително във Франция, са обезпокоени, че Русия намалява международните цени и нарушава комерсиалния баланс, изключително откакто през предходната година съветското селскостопанско произвеждане набъбна.

Окуражена от компликациите на Киев да доставя зърнени и маслодайни култури на обичайните си пазари, през последните две години Москва стартира огромна комерсиална атака в Африка и Близкия изток, най-много посредством дарения или субсидирани доставки.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР