Европейската комисия предлага забрана на продажбата на ароматизирани течности за

...
Европейската комисия предлага забрана на продажбата на ароматизирани течности за
Коментари Харесай

ЕК иска да забрани ароматизираните тютюни за нагряване

Европейската комисия предлага възбрана на продажбата на ароматизирани течности за нагряване на тютюн, за понижаване на случаите на рак в Евросъюза.

Изследване на Европейска комисия сочи, че в над 5 страни членки има 10% нарастване на продуктите от този вид. Идеята да се забранят ароматизираните версии следва логиката, че те притеглят повече и по-млади консуматори.

По-рано бе обявено, че възбраната ще засегне всички артикули с нагряване на тютюн, включително IQOS на Phillip Morris и Glo на British American Tobacco.

В реалност обаче може да засегне единствено тези техни разновидности, които са " с ясно забележима миризма и усет, разнообразни от тютюн ".

" Тъй като 9 от 10 случая на рак на белия дроб са породени от тютюн, желаеме да създадем пушенето колкото се може по-непривлекателно, с цел да защитим здравето на нашите жители и да спасим животи ", изяснява Стела Кириакидес, комисарката за здравето и сигурността на храните.

Ракът е втората най-честа причина за гибел в Европейски Съюз. Всяка година от него умират 1,3 млн. европейци, регистрирани са и 3,5 млн. нови случая. Около 40% от жителите на Съюза ще се сблъскат с рак в някакъв миг от живота си. Всичко това коства към 100 милиарда евро годишно на европейската стопанска система.

Предложението в този момент би трябвало да бъде разисквано от страните членки и Европейския парламент.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР