Европейската комисия предлага серия от мерки за борба с корупцията

...
Европейската комисия предлага серия от мерки за борба с корупцията
Коментари Харесай

Европейската комисия предлага нови мерки за борба с корупцията

Европейската комисия предлага серия от ограничения за битка с корупцията освен в общността, само че и по света. От Брюксел показват, че пакетът би оказал помощ на управляващите да залавят и санкционират нарушители. Неправителствени организации обаче са скептични към желанията на Комисията да се ангажира с трети страни и предлагат първо да позволи личните си проблеми, свързани с корупцията.

С оповестената нова инструкция Европейският съюз желае да хармонизира определенията за закононарушения като търговия с въздействие и корист със служебно състояние. Освен това ще може да изисква от страните членки да постановат повече наказания при случаи на корупция.
Пакетът ще вдигне летвата за общоевропейските дефиниции и санкции за корупционни закононарушения. Това ще помогне на управляващите да залавят и санкционират нарушителите, без значение дали са от обществения или частния бранш. Разликата сред националните дефиниции за корупция и обвързваните с това санкции са прекомерно огромни.
Вера Йоурова, зам.-председател на Европейската комисия

Един от детайлите на предлагането е битка с корупцията отвън Европа. Това би разрешило на Европейския съюз да въвежда забрани за влизане и да замразява активи на трети лица при съществени корупционни закононарушения.

Миналия декември някогашни сътрудници на европейски парламентаристи и един от зам.-председателите на Европейския парламент бяха арестувани в най-големия корупционен скандал в историята на Европейски Съюз. Неправителствени организации предизвестяват блока първо да позволи личните си проблеми, а по-късно да се ангажира с трети страни.

Европейският съюз има съществени проблеми с корупцията, видяхме това по време на Qatargate и в други обстановки. Някои страни членки имат изключително огромни проблеми. Гражданите на блока остават ненаказани. Много е значимо Европейският съюз да ускори работата си по този въпрос на вътрешния пазар, сподели Роланд Пап от Transparency International.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР