Европейската комисия прави нова голяма крачка към опазване на околната

...
Европейската комисия прави нова голяма крачка към опазване на околната
Коментари Харесай

ЕК приема мерки за ограничаване на умишлено добавяните пластмасови микрочастици

Европейската комисия прави нова огромна крачка към запазване на околната среда, като приема ограничения според законодателството на Европейски Съюз в региона на химикалите REACH, с които се лимитират пластмасовите микрочастици, съзнателно добавяни към продуктите.

Новите правила ще предотвратят освобождението в околната среда на към половин милион тона пластмасови микрочастици. С тях ще се забрани продажбата на пластмасови микрочастици като артикул, както и на артикули, към които особено са добавени пластмасови микрочастици и които освобождават тези пластмасови микрочастици, когато се употребяват. Когато е съответно обосновано, за засегнатите страни се ползват дерогации и преходни интервали, с цел да могат да се приспособяват към новите правила.

Приетото ограничаване употребява необятно определение за пластмасовите микрочастици, обхващащо всички синтетични полимерни частици с размер под пет милиметра, които са органични, неразтворими и устойчиви на разграждане. Целта е да се понижат излъчванията на съзнателно добавяни пластмасови микрочастици при допустимо най-вече артикули.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР