Европейската комисия откри втората процедура, чрез която европейските дружества могат

...
Европейската комисия откри втората процедура, чрез която европейските дружества могат
Коментари Харесай

Втора покана за съвместно закупуване на газ в ЕС

Европейската комисия откри втората процедура, посредством която европейските сдружения могат да записват потребностите си от закупуване на газ посредством механизма AggregateEU като подготовка за взаимните европейски покупки на газ на интернационалния пазар.

Както разгласи заместник-председателят на Комисията Марош Шефчович на 9 юни, тази втора покана се основава на триумфа на първия търг, посредством който бяха получени предложения от надеждни интернационалните снабдители в отговор на взаимно европейско търсене на близо 11 милиарда кубични метра газ.
 
В рамките на втория кръг от процедурата, европейските сдружения имат период да отговорят на поканата за обединяването на търсенето на газ от 26 юни до 3 юли. След това поисканите количества ще бъдат обединени и оповестени на търг на международния пазар сред 7 и 10 юли, с цел да могат интернационалните снабдители да създадат предложения за доставяне на европейските консуматори. Потенциалните купувачи ще могат да показват поръчки за газ, който да бъде доставен сред август 2023 година и март 2025 година – интервал, който е по-дълъг спрямо първия търг.

Заместник-председателят на Европейската комисия Шефчович съобщи: „ Енергийната платформа на Европейски Съюз за взаимно закупуване на газ работи добре и демонстрира най-хубавото от Европа. Обединяването на напъните е от основно значение, с цел да се подсигуряват постоянни и налични доставки на газ за европейския пазар в интерес на предприятията и жителите. Тъй като навлизаме в решителен стадий от сезона за запълване на газохранилищата, предизвиквам както купувачите, по този начин и доставчиците да употребяват по най-хубавия метод този нов пазар преди зимата. “

Обединяването на търсенето и взаимното закупуване на газ е водеща самодейност в границите на Енергийната платформа на Европейски Съюз, която беше основана, с цел да се подтиква диверсификацията на доставките на газ в Европейски Съюз, откакто Русия нелегално нахлу в Украйна и Съюзът реши групово да приключи зависимостта си от импорт на съветски изкопаеми горива.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР