Европейската комисия одобри за България схема в размер на 150

...
Европейската комисия одобри за България схема в размер на 150
Коментари Харесай

ЕК одобри помощ от 150 млн. евро за малкия бизнес у нас

Европейската комисия утвърди за България скица в размер на 150 млн. евро (приблизително 294 млн. лева) в поддръжка на дребните и междинни предприятия. Схемата е утвърдена според Временната рамка за държавната помощ, приета от Комисията на 19 март 2020 г. и променена на 3 април 2020 година

Съгласно схемата общественото подкрепяне ще бъде под формата на финансови и квазикапиталови вложения. Тя ще бъде отворена за дребни компании, осъществяващи активност във всички браншове с някои изключения и има за цел да усъвършенства достъпа до ликвидност на тези предприятия, които са най-силно наранени от икономическото влияние на избухналата пандемия от ковид, като по този метод им се помогне да продължат дейностите си, да стартират да влагат и да запазят работните места.

Комисията е открила, че българската скица дава отговор на изискванията, посочени във Временната рамка. Подкрепата няма да надвишава 800 000 евро на сдружение, личен капитал и квазикапиталови средства ще бъдат предоставени единствено на платежоспособни сдружения и помощта може да бъде предоставена до 31 декември 2020 г. Въз основа на това Комисията е одобрила ограниченията според разпоредбите на Европейски Съюз за държавните помощи.

Мярката беше показана по-рано от министъра на финансите Владислав Горанов, като средствата ще се отпускат посредством Българската банка за развиване по скица за необезпечени заеми.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР