Европейската комисия очерта планирани по-строги правила за фиктивните дружества. Заедно

...
Европейската комисия очерта планирани по-строги правила за фиктивните дружества. Заедно
Коментари Харесай

ЕС затяга контрола върху фиктивните дружества и укриването на данъци

Европейската комисия очерта планувани по-строги правила за фиктивните сдружения. Заедно с това даде детайлности за използването на интернационалното съглашение за налагане на най-малък 15-процентен налог върху огромните мултинационални компании, предава БГНЕС.

" Целта на разпоредбите е да се " затегнат гайките на фиктивните сдружения или сдруженията с пощенски кутии, използвани като средство за отбягване или укриване на налози ", съобщи на медийна конференция комисарят по стопанската система на Европейски Съюз Паоло Джентилони. 

Планът би трябвало да бъде дефинитивно утвърден от Европейския парламент и всички 27 държави-членки на Европейски Съюз, преди да влезе в действие, като целевата дата е началото на 2024 година Той се състои от три критерия – наблюдаване на пасивните приходи на обещано сдружение, дали множеството от преводите му са трансгранични и дали ръководството и администрацията му са предоставени на външни реализатори. Ако всички тези полета са маркирани, компанията ще се смята за фиктивно сдружение, което предстои на нови отговорности за данъчна отчетност и не може да се възползва от данъчни облекчения.

Освен това, една страна от Европейски Съюз може да изиска от друга страна от Европейски Съюз да извърши данъчна инспекция на компания с характерности на фиктивно сдружение. Тези характерности включват признаци, че сдружението получава повече от 3/4 от световните си доходи от другаде, а не от стопанската си активност, или в случай че повече от 3/4 от активите му са в скъпи парцели или дивиденти на висока стойност. 

В същото време Европейската комисия показа оферти от нея законодателен текст за налагане на 15-процентен най-малък налог върху корпорациите, както е създаден сред страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз и по-късно утвърден от Г-20. Европейски Съюз има намерение да бъде първата пълномощия, която да приложи съглашението, а текстът планува общи правила, които да се ползват от всички 27 страни в блока. 

" Директивата, която предлагаме, ще подсигурява, че новата 15-процентна минимална ефикасна данъчна ставка за огромните сдружения ще се ползва по метод, който е изцяло съчетаем с правото на Европейски Съюз ", съобщи Джентилони. 

Членовете на Европейския парламент и страните от Европейски Съюз също би трябвало да одобрят тази инструкция. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР