Европейската комисия очерта нова енергийна пътна карта, предназначена да намали

...
Европейската комисия очерта нова енергийна пътна карта, предназначена да намали
Коментари Харесай

Европа постига енергийна независимост от Кремъл до 2030 г.

Европейската комисия очерта нова енергийна пътна карта, предопределена да понижи зависимостта от съветски газ с две трети единствено за една година. Той планува преустановяване на зависимостта от всички съветски изкопаеми горива " доста преди “ 2030 година, пишат от BBC.

Европейски Съюз също по този начин предлага всеобщо увеличение на възобновимите енергийни източници, биогаза и водорода.

Докато въглеродните излъчвания могат да се покачат в кратковременен проект, по-дългосрочната цел е по-бърз преход към устойчиви източници.

Нахлуването на Русия в Украйна сложи нов акцент върху енергийната взаимозависимост наа Европа по отношение на Кремъл. Европейски Съюз получава почти 40% от своя газ от Русия. Според данни на изследователската група Transport & Environment тази взаимозависимост възлиза на към 118 милиона $ дневно.

Европейски Съюз към този момент изложи тактика, която може да понижи зависимостта от този източник на гориво с две трети в границите на една година. Това е скорост, която малко на брой смятаха за допустима.

Планът REPowerEU цели да направи Европа самостоятелна от съветските изкопаеми горива до 2030 година, само че първичните старания са ориентирани само към газа.

Пътната карта всъщност предлага намиране на различни доставки на газ през идващите няколко месеца и повишение на енергийната успеваемост, като в същото време се удвояват по-екологични източници на сила в средносрочен до дълготраен проект.

Новите оферти на Комисията ще създадат законово условие за страните от Европейски Съюз да подсигуряват, че разполагат с минимално равнище на предпазване на газ.

Целта е запасите от газ да бъдат на 90% от потенциала до есента, по отношение на към 30% в този момент.

В момента се водят полемики със съществуващи снабдители на газ, в това число Норвегия, Алжир и Азербайджан, с цел да се усилят потоците.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР