Европейската комисия обяви намерението си за преустановяване часовото време да

...
Европейската комисия обяви намерението си за преустановяване часовото време да
Коментари Харесай

Как ни се отразява местенето на стрелките на часовника и докога ще го правим?

Европейската комисия разгласи желанието си за прекратяване часовото време да се сменя два пъти в годината през есента на 2018г. Решението бе подкрепено от резолюция на Европейския парламент от пролетта 2019г.

А от 2021г. страните членки трябваше да преустановят промяната на часовото време, като изберат към кое ще се придържат за непрекъснато. И по този начин, на фона на това …в края на тази седмица, още веднъж би трябвало да преминем към лятно часово време.

Докога ще местим стрелките на часовника?

Решението на ЕК да се откаже от промяната времето беше основано на огромно изследване, в което са участвали 4,6 млн. европейски жители. 84% от тях дават отговор, че избират промяната на часовото време да се отстрани.

Какви ще са изгодите от премахването на промяната на часовото време?

Един от плюсовете, който Европейска комисия показва за бизнеса е, че няма да се постанова повече да се приспособява към преместването на часовниците.

 

Благодарение на новите разпореждания ще се улесни планирането в браншове като енергетика и транспорт (например при нощните влакове) и ще се улеснят софтуерните артикули основаващи се на времето.

Въпреки че една от главните аргументи за въвеждането на актуалните правила за промяна на часовото време е точно икономията на сила, анализите сочат, че в този момент тези икономии са лимитирани. Ако промяната на времето отпадне обаче ще има резултат при здравето на хората.

Според анализите, смяната влияе зле на човешкия организъм и води до растеж на пътно-транспортните катастрофи. Така Европейска комисия разгласи желанието си да се прекрати практиката за промяна на часовото време. За задачата европейските страни трябваше да решат към кое време ще се придържат за непрекъснато – зимното или лятното.

Лош миг за избора

Държавите трябваше да решат към кое часово време ще се придържат през 2019-2020г. А тогава на никого не му беше до тази тема - усещаше се резултатът от Брекзит, стартира COVID-19 пандемията, която постави началото на серия световни кризи, които последваха. След това стартира войната в Украйна, а оттова последваха заканите от енергийна рецесия в Европа, рекордното повишаване на живота, напомня businessnovinite.bg

Така тематиката за промяната на часовото време остана на хартия. А в последния уикенд на март, още веднъж ще преместим стрелките – тази година това се пада на 26 март, когато от 3ч. през нощта ще преместим часовника на 4ч.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР