Европейската комисия обяви налагането на глоби на две американски биотехнологични

...
Европейската комисия обяви налагането на глоби на две американски биотехнологични
Коментари Харесай

Защо ЕК глобява биотехнологичен гигант с рекордните над €400 милиона заради сделка с конкурент

Европейската комисия разгласи налагането на санкции на две американски биотехнологични компании - Illumina и Grail, оповестяват осведомителните организации. Причината за наказването е подписване на договорка за обединение, преди да получат позволение от регулатора.

В последна сметка Ilumina беше санкционирана с оптимално вероятните 10% от годишния си оборот - 432 милиона евро, което е рекордна санкция, издадена от Европейската комисия за сходно нарушаване. Grail, от своя страна, е санкционирана със алегорични 1000 евро.

Първоначално Grail беше поделение на самата Illumina, което беше отделено в самостоятелна компания през 2017 година, с цел да набира средства от вложители. Няколко години по-късно управлението на Illumina взема решение да си върне контрола върху предходното поделение.
 Комисия за защита на конкуренцията санкции с 1,6 милиона лв. български търговец на електроуредите Miele поради открити нарушавания
1,6 милиона лв. санкция за български търговец на едни от най-скъпите електроуреди, продавани в страната

Какви са откритите нарушавания?

Ilumina разгласи покупката на Grail, която създава системи за ранно разкриване на рак, през септември 2020 година. Сделката възлиза на 8 милиарда $.

През юли 2021 година Европейската комисия стартира следствие на изискванията на договорката и вероятното й влияние върху свободата на конкуренцията на европейския пазар.

Според законодателството на Европейски Съюз фирмите, чиято договорка се ревизира от регулатора, нямат право да я затворят, до момента в който не завърши следствието. Въпреки това още през август същата година Illumina и Grail оповестиха приключването на договорката.

В изказване на Европейската комисия се споделя, че американските компании съзнателно са нарушили европейското законодателство.

По-специално, съгласно регулатора, управлението на Illumina е претеглило вероятната облага от приемането на надзор върху Grail и вероятния размер на санкцията за нелегално привършване на транзакцията и е нарушило закона.

Grail, от своя страна, взе интензивно присъединяване в нарушаването на нормите на европейското право, само че регулаторът реши да се ограничи до алегоричен размер на санкция, защото това е първият път, когато Европейска комисия санкционира целевата компания за договорка по обединение.
 Европейски Съюз желае да санкции Meta с над $400 милиона
Европейски Съюз желае да санкции Meta с над $400 милиона

Заради нарушавания на Закона за персоналните данни
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР