Европейската комисия обяви, че свиква извънредна среща за миграцията, след

...
Европейската комисия обяви, че свиква извънредна среща за миграцията, след
Коментари Харесай

Брюксел свиква извънредна среща за миграцията

Европейската комисия разгласи, че привиква изключителна среща за миграцията , откакто вътрешният министър на Италия Матео Салвини загатна, че може да подаде оставка във връзка със спор със задържането на мигранти на транспортен съд, написа " Политико ".

Салвини, водач на крайнодясната партия " Лига ", влезе в спор с италианския президент Серджо Матарела по отношение на дали на 117 мигранти, избавени в Средиземно море, би трябвало да им бъде разрешено да слязат от кораба " Дичиоти " , който през последните три дни е дебаркирал на пристанище в Сицилия.

Силовият министър твърди, че на мигрантите би трябвало да им бъде разрешено да стъпят на италианска земя единствено в случай че други европейски страни се съгласят да споделят отговорността за тях. Матарела пък упорства да бъдат пуснати в Италия по филантропични аргументи. Държавният глава направи рядка намеса в ежедневната политика за преустановяване на сходен спор през предишния месец, когато на 67 мигранти от " Дичиоти " им беше разрешено да слязат след друга избавителна интервенция. Но Салвини предизвести, че няма да разреши на Матарела да се повтори.

" Или променете страната, или променете министъра ", заплаши Салвини във видеопослание.

До момента е разрешено единствено на 29 непридружени деца да изоставен кораба.

Спорът в Италия, който провокира напрежение сред съдружните сътрудници " Лига " и Движение " Пет звезди ", се отрази и на политическия спор в Европа поради миграцията.

На среща на върха през юни след среднощни договаряния евролидерите съгласуваха редица ограничения за справяне с миграцията , в това число разкриване на центрове за бежанци в и отвън съюза. Но водачите не съумяха да договорят детайлностите и служителите срещат усложнения при практическото използване на съгласуваните ограничения.

Говорител на Европейската комисия разяснява, че от неделя поддържат интензивни контакти с страните по случая с " Дичиоти ". Представителят добави, че не престават да работят за намиране на дълготрайно решение по въпроса за миграцията. Той заяви, че Европейската комисия е поискала за петък неофициална среща на " шерпи " - високопоставени представители на националните държавни управления, които координират политиката на Европейски Съюз.

Комисията разясни, че 12 страни членки се чака да участват на срещата , само че не разкри детайлности. Дипломат от Европейски Съюз, поискал анонимност, разкри, че Франция, Австрия, Германия, Италия, Испания, Португалия, Малта, Люксембург, Холандия, Гърция и Ирландия се чака да участват на срещата.

Втори посланик разяснява, че декларацията от срещата през юни " беше артикул на недоспали водачи , които са създали всичко допустимо, с цел да изоставен стаята, само че няма консенсус по това, което имат поради ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР