Европейската комисия обмисля мащабна данъчна реформа, която цели да прекрати

...
Европейската комисия обмисля мащабна данъчна реформа, която цели да прекрати
Коментари Харесай

Еврокомисията започва мащабна данъчна реформа

Европейската комисия обмисля огромна данъчна промяна, която цели да приключи ДДС-измамите в Европейския съюз. Брюксел е взел на прицел и някои от страните членки, които дават специфични данъчни облекчения на огромни мултинационални акции. Целта е всички сдружения да заплащат налозите си там, където осъществят облагите си.


Заради минусите в системата на Данък добавена стойност в Европа, всяка година недобросъвестни компании заобикалят заплащането на налози на стойност до 150 милиарда евро. Това са средства, които вместо да отидат в държавните бюджети, постоянно се употребяват за финансиране на незаконни организации и тероризъм.

Затова Еврокомисията предлага най-мащабната данъчна промяна за последните 25 година, обвързвана с унищожаване на данъчни облечения и отбягване на заплащането на Данък добавена стойност. Комисарят по данъчните въпроси Пиер Московиси се надява новата система да влезе в действие още през 2020 година.
Пиер Московиси - комисар по икономическите и финансови въпроси, данъчното облагане и митническия съюз: " Данък добавена стойност системата има потребност от дълбока промяна, тя би трябвало да е доста по-сериозна от възобновяване само на фасадата. Имаме потребност от решение,което е просто, устойчиво и дълготрайно. Това, което предлагаме, е да използван правилата на единния пазар и във връзка с Данък добавена стойност, би трябвало да премахнем вътрешните граници за Данък добавена стойност ".
Еврокомисията предлага основаването на обединен портал за Данък добавена стойност във всички членки на Европейски Съюз. Ще се отстранен схемите за облекчения и възобновяване на налога при трансгранични покупко-продажби. Ако предложенията бъдат признати, в бъдеще облагането ще става в страната, където се намира крайният консуматор на покупката или услугата. Брюксел огласи и ограничения против даването на специфични държавни данъчни облекчения за мултинационални компании. Като образец комисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер даде Амазон, който се е радвал на особено в Люксембург.
Маргрете Вестегер - комисар по въпросите на конкуренцията: " Данъчните облекчения, предоставени от Люксембург са спестявали на Амазон налози в продължение на повече от 8 години, сред май 2006 и юни 2014. Амазон в този момент би трябвало да възвърне противозаконни данъчни облекчения в размер на към 250 милиона евро ".
Целта на данъчните промени е всички сдружения да заплащат налозите си там, където осъществят облагите си, а не в страни с облекчени данъчни режими. Еврокомисията даде Ирландия на съд точно поради даването на специфични преимущества на друга огромна компания - Епъл. Заради борбата ѝ с мултинационалните компании и опитите им да заобикалят налози в Европа, комисарят по конкуренцията си завоюва прозвището " желязната Вестегер ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР