Европейската комисия не е уведомена за намерения на САЩ да

...
Европейската комисия не е уведомена за намерения на САЩ да
Коментари Харесай

ЕК иска производството на ваксини за ЕС да бъде в Европа

Европейската комисия не е известена за планове на Съединени американски щати да забранят износа на ваксини, съобщи през днешния ден представител на институцията.
Той изрази убеденост, че имунизациите, чието произвеждане планува изпращане на препаратите от Европейски Съюз за доработка в Съединени американски щати, ще бъдат върнати назад в Европа, съобщи Българска телеграфна агенция.

Европейска комисия цели производството на ваксини за Европейски Съюз да бъде в Европа, добави представителят във връзка упованията за доставяне с съветския препарат против коронавирус. По неговите думи комисията договаря доставки не с държавни управления, а с производителите.

Говорителят означи, че към този момент не се планува Европейски Съюз да разшири листата с ваксини, на които разчита за превъзмогване на пандемията. Той посочи, че съветската ваксина не е в листата, както и че от одобрените до момента в Европейски Съюз три ваксини ще бъдат обезпечени над 1,2 милиарда дози, задоволителни за имунизирането на всички пълнолетни европейци.

Редица страни в Европа обаче обмислят закупуване и на други ваксини от утвърдените до този миг, с цел да ускорят имунизацията.

Междувременно лабораторията на немската компания БиоНТех (BioNTech) заяви, че стартира произвеждане на имунизацията си против новия ковид, основана дружно с американския й сътрудник Пфайзер (Pfizer) в Марбург, съобщи Франс прес.

На тези нови мощности се разпореждат очаквания за увеличение на доставките.

" Започнахме първия стадий от производството на ваксини в завода в Марбург ", в немската провинция Хесен, заяви БиоНТех.

Според предварителна информация в новия цех, добит от швейцарската Новартис (Novartis) се възнамерява да бъдат създавани към 750 милиона дози годишно. Предприятието ще проработи с цялостната си мощ след няколко месеца.

На 1 февруари БиоНТех заяви, че възнамерява през тази година да създаде общо 2 милиарда дози от имунизацията като усили упования досега размер над 50 %.

Временното закъснение на доставките на ваксини провокира в средата на януари неспокойствие измежду редица европейски държавни управления.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР