Европейската комисия мисли, че присъединяването на България към еврозоната ще

...
Европейската комисия мисли, че присъединяването на България към еврозоната ще
Коментари Харесай

Валдис Домбровскис: Присъединяването към еврото не води до скок на цените

Европейската комисия мисли, че присъединението на България към еврозоната ще донесе някои стопански изгоди за страната, в това число ниски лихви, по-ниски разноски за продан на валута, понижаване на разноските за пътуванията на жителите и бизнеса и също по този начин ще бъде положителен фактор за привличането на задгранични вложители. Това съобщи заместник-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис по време на полемиката "България по пътя еврото ", част от програмата за визитата му у нас.

Той означи, че българският лев е с закрепен курс към еврото, което значи, че страната е ненапълно е възприела паричните политики на ЕЦБ, само че не получава преимуществата от действителното участието във валутния съюз.

"Един от огромните и постоянно повдигани въпроси е дали присъединението към еврозоната ще докара до скок на цените и какъв е резултатът върху инфлацията. Дълбоко вкоренено е мнението, че еврото води до нарастване на цените. Но в случай че погледнем последните пет страни, включили се към еврото, ще видим, че резултатът върху инфлацията е доста лимитиран ", изясни заместник-председателят на Европейска комисия

По отношение на практическата подготовка и условията за присъединението на България към валутния механизъм ERM II, прочут като "чакалнята на еврозоната ", Домбровскис напомни, че през предходната година Европейската комисия изготви конвергентен отчет за готовността на страната. "Нашата оценка е, че България съблюдава всички стопански, фискални и критерии. Единственият аршин, който не е извършва е във връзка с обмяна на валута и по тази причина България би трябвало се причисли към ERM II ", означи той.

Валдис Домбровскис изясни, че е оригиналност условието страната ни да бъде призната и в Европейския банков съюз. България към този момент изрази документално желанието си да се причисли към режим на тясно съдействие с Европейската централна банка. Впоследствие стартира и обзор на качеството на активите и стрес-тестове в шест български банки. Заключенията от тези процедури ще послужат при оценката за присъединението ни към валутния съюз.

От думите на Валдис Домбровскис обаче стана ясно, че държавното управление е поело задължения и във връзка с "макропруденциалната рамка, ограничения против прането на пари и други ". "Изпълнението на тези критерии продължава. Диалогът сред Европейска комисия и държавното управление е градивен. Бих споделил, че в случай че нещата прогресират както до момента, страната може да е уверена в приемането на позитивна оценка през втората половина на годината ", уточни заместник-председателят на Еврокомисията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР