Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) разпространиха съобщение, че

...
Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) разпространиха съобщение, че
Коментари Харесай

ЕИБ ще предостави до 10 милиарда евро като срещу отказ от изкопаеми горива

Европейската комисия и Европейската капиталова банка (ЕИБ) разпространиха известие, че са подписали съглашение за обезпечаване на 10 милиарда евро заеми в поддръжка на предприятията от обществения бранш планиращи вложения в регионите, които са най-засегнати от налагания от Европейски Съюз отвод от изкопаеми горива. Както написа в известието " Споразумението трасира пътя за териториите и районите, най-засегнати от прехода на Европа към неутрална във връзка с климата стопанска система, с цел да могат те да се възползват от безплатни средства и заеми в границите на Механизма за заеми за обществения бранш. Този механизъм е част от Механизма за обективен преход на Европейския зелен пакт, който поддържа обективен отвод от употреба на изкопаемите горива, като никой не остава подценен, в това число и общностите, които до момента са разчитали на въгледобива и други замърсяващи промишлени действия ".

Разработеният от Европейска инвестиционна банка механизъм за заеми за обществения бранш предлага на предприятия от обществения бранш, които възнамеряват капиталови планове в засегнатите райони, композиция от заеми от Европейска инвестиционна банка и безплатни средства от Европейски Съюз, като по този начин дейно се понижава финансовата тежест за държавните бюджети. За да дават отговор на изискванията за допустимост, плановете би трябвало да се извършват в или да облагодетелстват територии, които съгласно териториалните проекти за обективен преход на страните членки, утвърдени от Европейската комисия, са посочени като най-затруднени заради отхвърли от изкопаеми горива и въглеродно интензивни промишлени действия. Такива територии в България са регионът на Кюстендил и на Стара Загора. В по-слабо развитите райони (с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията под 75 % от междинния за ЕС) съставният елемент на безвъзмездните средства от Европейски Съюз може да доближи до 25 % от размера на заема от Европейска инвестиционна банка, провиснал за всеки план.

Подписаното съглашение ще работи до 2027 година, като задачата му е цел да се подтикват вложенията за понижаване на социално-икономическите разноски на прехода, посредством основаването на нови предприятия, работни места и инфраструктура. То следва по съставния елемент за безплатни средства от Европейски Съюз в границите на механизма, стартиран от Европейската комисия през юли.

Във всички случай обаче използването на сходно финансиране ще се обвързвано с осъществяването на задължения за поетапно понижаване и в следствие на закриване на добива на изкопаеми горива - в нашия случай на въглища. Много е забавно по какъв начин сходно договаряне изобщо ще бъде допустимо в сегашната обстановка когато производството на въглища закупи стратегически темперамент, а износът им става все по-печелившо дружество. От друга страна отводът на страната да поеме задължения за асимилиране на предлаганата от Европейска инвестиционна банка и Европейска комисия финансова опция може в бъдеще да нанесе на страната съществени вреди.

Когато след време поради смяна в интернационалната политическа и икономическа обстановка търсенето на въглища освен намалее, само че и производството на сила от тях бъде, в случай че не изцяло неразрешено, то най-малко ще е грубо глобено. Тогава може да се окаже, че страната има витална нужда от сходно финансиране, само че то към този момент няма да е налично. Впрочем България не един път е изпадала в сходни обстановки, само че поуките от тях бързо се не помнят.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР