Европейската комисия и Европейската агенция за околна среда обявиха официално

...
Европейската комисия и Европейската агенция за околна среда обявиха официално
Коментари Харесай

Мръсният въздух убива 10 пъти повече европейци от катастрофите


Европейската комисия и Европейската организация за околна среда оповестиха публично новия показател за качеството на въздуха. Това съответства с публикуването на атласа за качеството на въздуха — инструмент, създаден от Съвместния проучвателен център на Европейска комисия. На провеждащия се през днешния ден в Париж Форум за чист въздух Еврокомисията и екоагенцията на Европейски Съюз оповестиха публично новия показател за качеството на въздуха, който дава опция на жителите да наблюдават какво и къде дишат в действително време. Комисията разгласява и атлас за качеството на въздуха — инструмент, създаден от Съвместния проучвателен център на Комисията, който демонстрира произхода на фините прахови частици като прахуляк, пушек, сажди, пъстър прашец и почвени частици в градовете на Европейски Съюз.

Индексът за качеството на въздуха и Европейският атлас за качеството на въздуха са два инструмента, които ще спомогнат за въвеждането на целенасочени ограничения за възстановяване на качеството на въздуха и за повишение на осведомеността на жителите по отношение на положението на качеството на въздуха в Европа. Всяка година в Европейски Съюз над 400 000 жители умират прибързано заради неприятното качество на въздуха, което съставлява над 10 пъти повече от броя на смъртните случаи, породени от пътнотранспортни катастрофи. Милиони други хора страдат от респираторни и сърдечносъдови болести, породени от замърсяването на въздуха.

Новият европейски показател за качеството на въздуха съставлява комфортна за прилагане интерактивна карта, която демонстрира положението на качеството на въздуха на локално ниво въз основа на петте най-големи замърсителя на въздуха, които повреждат здравето на хората и околната среда: праховите частици (ПЧ2,5 и ПЧ10), тропосферния озон (наричан още партерен озон — O3), азотния диоксид (NO2) и серния диоксид (SO2).

Като демонстрира данни в действително време за цяла Европа, новият показател разрешава на жителите да открият какъв брой чист е въздухът, който дишат. Потребителите могат да пуснат търсене за всеки град или район в Европа и да го прегледат в повишен мащаб, с цел да ревизират какво е положението на качеството на въздуха на локално ниво. Атласът за качеството на въздуха дава информация за географските и секторните източници на замърсяване на въздуха за 150-те най-големи града в Европа. Той демонстрира, че излъчванията на атмосферни замърсители в градовете произлизат най-вече от другите човешки действия и че превозът, селското стопанство, индустрията и отоплението на жилищните здания са причинители на по-голямата част от замърсяването.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР