Европейската комисия (ЕК) разреши ларви на бръмбари да бъдат добавяни

...
Европейската комисия (ЕК) разреши ларви на бръмбари да бъдат добавяни
Коментари Харесай

ЕС: Не слушайте щурците, яжте ги!

Европейската комисия (ЕК) позволи ларви на бръмбари да бъдат добавяни в храната в Европейски Съюз. Това излиза наяве от РЕГЛАМЕНТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ (ЕС) 2023/58 НА КОМИСИЯТА от 5 януари 2023 година за разрешаване на стартирането на пазара на замразени, под формата на паста, сушени и прахообразни форми на ларви на Alphitobius diaperinus (малък мрачник) като нова храна.

Регламентът е на Европейски Съюз.

Според документа на 7 януари 2018 година сдружението Ynsect NL B.V. (преди известно като Proti-Farm Holding NV) („ заявителят “) е подалo до Комисията заявление в сходство за стартирането на пазара на Съюза на замразени, под формата на паста, сушени и прахообразни форми на ларви на Alphitobius diaperinus (малък мрачник) като нова храна.

Заявителят е изискал ларвите на Alphitobius diaperinus в замразени, под формата на паста (смлени), сушени и прахообразни (смлени) форми да се употребяват като хранителна съставна част в редица хранителни артикули за популацията като цяло и в прахообразна форма в хранителни добавки.



На 17 юли 2018 година Комисията е поискалa от Европейския орган за сигурност на храните да извърши оценка на замразените и изсушените посредством заледяване форми на ларвите на Alphitobius diaperinus като нова храна.

В научното си мнение Европейският орган за сигурност на храните е стигнал до заключението, че замразените, под формата на паста, сушените и прахообразните форми на ларвите на Alphitobius diaperinus са безвредни при препоръчаните условия на приложимост при препоръчаните равнища на приложимост. Поради това мнението на Органа дава задоволително учредения да се одобри, че при оценените условия на приложимост замразените, под формата на паста, сушените и прахообразните форми на ларвите на Alphitobius diaperinus дават отговор на изискванията за стартирането им на пазара.

В посоченото научно мнение Европейският орган за сигурност на храните също по този начин е стигнал до заключението, въз основа на лимитирани оповестени доказателства за хранителни алергии, свързани с инсекти, че

потреблението на новата храна може да провокира първична сенсибилизация и алергични реакции към белтъците на дребния мрачник. Органът предлага да се проведат спомагателни проучвания по отношение на алергенността на ларвите на Alphitobius diaperinus.

В отговор на рекомендацията Европейската комисия понастоящем изследва методите за осъществяване на нужните проучвания по отношение на алергенността на ларвите на Alphitobius diaperinus. Докато Органът не е оценил данните, получени от проучването, и като се има поради, че досега доказателствата, директно свързващи потреблението на ларвите на Alphitobius diaperinus със случаи на първична сенсибилизация и алергии, са неубедителни, Комисията смята, че в листата на Европейски Съюз на позволените нови храни не следва да се включват характерни условия за етикетиране във връзка с капацитета на ларвите на Alphitobius diaperinus да провокират първична сенсибилизация.

Хранителните добавки, съдържащи прахообразна форма на ларвите на Alphitobius diaperinus, не следва да се употребяват от лица под 18-годишна възраст и заради това би трябвало да се планува условие за етикетиране, с цел да се осведомят по подобаващ метод потребителите.

И в случай че си мислите (или най-малко надявате), че с това се изчерпват гнусотиите, сътворени от Европейската комисия за не многото работни дни от Нова година насам, надълбоко се заблуждавате.

С друго комисията, подвластна на Урсула фон дер Лайен, позволява

да се пусне на пазара в ЕС частично обезмаслен прахуляк oт домакински щурец (Acheta domesticus).



Тази нова „ храна “ се включва в листата на Съюза на новите храни, открит в Регламент за осъществяване (ЕС) 2017/2470, и може да се употребява в многозърнест самун и хлебчета, крекери и гризини, зърнени блокчета, сухи премикси за печива, бисквити, сушени пълнени и непълнени артикули на основата на макаронени произведения, сосове, артикули от модифицирани картофи, ястия на основата на бобови растения и зеленчуци,

пица, артикули на основата на макаронени произведения, суроватка на прахуляк, месни аналози, супи и концентрати за супи или супи на прахуляк, снаксове на основата на царевично брашно,

питиета, сходни на бира, шоколадови произведения, ядки и маслодайни семена, снаксове, разнообразни от чипс, и месни заготовки, предопределени за популацията като цяло.

Е, както се споделя - да ни е сладко. Интересно какво ли мислят веганите по въпроса?

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР