Европейската комисия /ЕК/ предлага да бъде създаден нов независим Европейски

...
Европейската комисия /ЕК/ предлага да бъде създаден нов независим Европейски
Коментари Харесай

ЕК предлага общ борд за медийни услуги в съюза

Европейската комисия /ЕК/ предлага да бъде основан нов самостоятелен Европейски ръб за медийни услуги, формиран от националните медийни органи. Той е част от предложенията на Европейска комисия в признатия от комисията през днешния ден Европейски закон за медийната независимост, който третира медийната централизация в Европейски Съюз. Бордът също по този начин ще координира националните регулаторни ограничения във връзка с медии отвън Европейски Съюз, които съставляват риск за публичната сигурност. Така ще бъде обезпечено, че тези медии няма да заобикалят използваните правила в Европейски Съюз.

Бордът ще провежда и структуриран разговор сред доста огромни онлайн платформи и медийния бранш за поощряване на достъпа до разнородни медийни оферти и за наблюдаване на сходството на платформите с начинания за саморегулиране, като да вземем за пример Практическия кодекс на Европейски Съюз по отношение на дезинформацията. Новата конструкция ще предизвиква ефикасното и поредно използване на медийната правна рамка на Европейски Съюз, по-специално като подкрепя Комисията при правенето на насоки по въпросите на медийното контролиране. Освен това тя ще може да дава мнения по национални ограничения и решения, засягащи медийните пазари и концентрациите на медийния пазар.

Държавите от Европейски Съюз ще би трябвало да правят оценка въздействието от покупко-продажби на медийния пазар, които засягат запазването на многообразие на новините и гледните точки и публицистичната самостоятелност. Всяка законодателна, регулаторна или административна мярка, подхваната от държава-членка, която би могла да засегне медиите, ще би трябвало да бъде съответно обоснована и пропорционална.

Наред с другото, предложенията също по този начин включват ограничения против политическа интервенция в публицистичните решения и против надзора. Те слагат акцент върху независимостта и постоянното финансиране на публичните медии, както и върху прозрачността на собствеността на медиите и на разпределението на държавната реклама. Определени са и ограничения за отбрана на независимостта на редакторите и за откриване на спорове на ползи. Европейският закон за независимост на медиите ще подсигурява, че медиите, обществени и частни, могат да работят по-лесно през границите на вътрешния пазар на Европейски Съюз, без непотребен напън и като се регистрира цифровата промяна на медийното пространство. Предложеният правилник ще изисква от държавите-членки да зачитат ефикасната публицистична независимост на доставчиците на медийни услуги и да подобрят отбраната на журналистическите източници.

Законът за свободата на медиите включва и мощни гаранции против потреблението на шпионски програмен продукт против медиите, публицистите и техните фамилии. Той ще вкара и нови условия за разпределение на държавна реклама към медиите, тъй че тя да бъде транспарантна и недискриминационна. В закон е планувана отбрана на медийното наличие онлайн. Предвидени са гаранции против безпричинно унищожаване на медийно наличие, създадено в сходство с професионалните стандарти. В случаите, които не включват систематични опасности като дезинформация, доста огромни онлайн платформи, които имат намерение да смъкват несъмнено законно медийно наличие, което се смята за противоречащо на политиките на платформата, ще би трябвало да осведомят доставчиците на медийни услуги за аргументите, преди премахването да влезе в действие. Всички тъжби, подадени от снабдители на медийни услуги, ще би трябвало да се обработват с приоритет от тези платформи.

Законът за свободата на медиите ще вкара и право на персонализиране на това, което потребителят желае да получава върху устройства и интерфейси, като да вземем за пример смарт тв приемници. Той ще разреши на потребителите да трансформират настройките по дифолт, с цел да отразяват личните си желания.

„ През последните години станахме очевидци на разнообразни форми на напън върху медиите. Крайно време е да действаме. Трябва да установим ясни правила: никой публицист не трябва да бъде шпиониран поради работата си; никоя социална медия не трябва да бъде превръщана в агитационен канал. Именно това предлагаме през днешния ден за първи път в историята -  общи гаранции за отбрана на свободата на медиите и плурализма в Европейски Съюз “, съобщи зам.-председателят на Комисията, отговарящ за полезностите и прозрачността, Вера Йоурова. „ Медийните компании играят жизненоважна роля, само че са изправени пред намаляващи доходи, закани за свободата и плурализма на медиите, появяването на доста огромни онлайн платформи и мозайка от разнообразни национални правила ", разяснява Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар. " Европейският закон за свободата на медиите дава общи защитни ограничения на равнище Европейски Съюз, с цел да се подсигурява разнообразието от гласове и че нашите медии могат да работят без никаква интервенция, без значение дали са частни или публични ", добави Бретон.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР