Европейската комисия (ЕК) отлага до есента плановете си за спорния

...
Коментари Харесай

Европейската комисия отлага дигиталния данък под натиск от САЩ

Европейската комисия (ЕК) отсрочва до есента проектите си за противоречивия цифров налог в опит да усили възможностите за световна корпоративна данъчна промяна, оповестява Financial Times. Това се случи, откакто финансовите министри на страните от Г-20 показаха поддръжката си за световното данъчно съглашение, реализирано от страните от Г-7 предишния месец. То включва концепцията за световен най-малък корпоративен налог и преразглеждане на данъчните права.

Финансовият министър на Съединени американски щати Джанет Йелън съобщи в неделя, че новоподкрепеният механизъм, който би трябвало да разреши на страните да таксуват огромни интернационалните компании, няма да бъде подготвен за разглеждане до пролетта на 2022 година Тя добави, че Г-20 ще се опита да убеди страните, които имат запаси към договорката, като Ирландия, където корпоративният налог е 12.5%, само че също по този начин тяхното единодушие не е належащо за продължение на договарянията. Йелън и ирландският финансов министър Паскал Донахю ще беседват във вторник в границите на срещата на Еврогрупата.

Според осведомени с процеса, Европейската комисия е била притисната от Йелън да отсрочи предлагането си за цифров налог, което Брюксел трябваше да показа тази седмица, само че след това беше отсрочено за 20 юли.

" Комисията размишлява над това по какъв начин да поддържа тази историческа сделка на Г-20. В тази връзка обмисляме допустимо отсрочване на детайлното съмнение за цифровия налог до есента ", декларира длъжностно лице. Финалното решение обаче към момента не е взето и ще бъде дискутирано по време на срещата сред ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и Джанет Йелън.
Добра вест за Организацията за икономическо сътрудничество и раз
Планираното закъснение беше приветствано от Паскал Сейнт-Адамс, началник на данъчната администрация на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и беше несъмнено като " добра вест ". " Наистина по-мъдро би било да се изчака съглашението да се завърши и да не се рискуват никакви усложнения, породени от комплициран законодателен развой ", декларира той.

Миналия юли Европейската комисия беше натоварена от евролидерите със задачата да приготвят въвеждането на редица данъчни ограничения, целящи да бъдат нов източник на доходи за Брюксел, с които да изплаща задълженията по възстановителния фонд от 800 милиарда евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР