Европейската комисия (ЕК) иска да мобилизира 300 млрд. евро инвестиции

...
Европейската комисия (ЕК) иска да мобилизира 300 млрд. евро инвестиции
Коментари Харесай

ЕС подготвя план за 300 млрд. евро инвестиции в глобална инфраструктура

Европейската комисия (ЕК) желае да активизира 300 милиарда евро вложения в инфраструктура и други планове в международен мащаб. Планът Global Gateway (Световен портал) би трябвало да се трансформира в опция на авторитетната китайска самодейност " Един пояс, веднъж ". Проектопредложенията на Европейска комисия демонстрират, че упоритостите на Брюксел са да притегли частен капитал и обществени вложения, оповестява Financial Times. Сумата от 300 млрд евро, която би трябвало да бъде вложена до 2027 година, ще включвa запаси от Европейски Съюз, страните членки, европейски финансови институции и национални банки за развиване. Инвестицията " ще се стреми да активизира финансиране и експертен опит от частния бранш и да подкрепи достъпа до стабилно финансиране ", съгласно документа. Комисията ще изложи проектите си в сряда.

В годишната си тирада " За положението на съюза " в средата на септември ръководителят на Европейската комисия В " епоха на световна хиперконкуренция " Европейски Съюз би трябвало да стане " по-активен световен състезател ", сподели тогава Фон дер Лайен.
Алтернатива на китайския план
Западните страни се стремят да засилят присъединяване си в планове в разрастващите се страни и да конкурират плана " Един пояс, веднъж ", посредством който Китай разширирява своето световно влиание. Проектът Global Gateway не е категорично представян като опция на китайския, само че акцентира, че ще даде възмжности, " основани на полезности " и " етичен метод ".

" Предлагайки позитивен избор за световно развиване на инфраструктурата, Global Gateway ще влага в интернационална непоклатимост и съдействие и ще показва по какъв начин демократичните полезности оферират сигурност и правдивост, резистентност за сътрудниците и дълготрайни изгоди за хората по света ", се споделя в плана.
Реклама
" Един пояс, веднъж " се трансформира във значим стратегически инструмент за Пекин от оповестяването му през 2013 година, защото десетки страни получиха финансиране от Китай за планове като железопътни линии, мостове и пристанища. Инициативите пораодиха опасения в европейските столици, че Европейски Съюз изостава доста във връзка с развиването на националната инфраструктура.

Въпреки това, някои страни получатели на средства по " Един пояс, веднъж " се оплакват, че дълговите условия са обременяващи и някои планове имат незадоволителни екологични или строителни стандарти.

Програмата на Европейски Съюз ще даде приоритет на вложенията в цифровизацията, опазването на здравето, климата, енергетиката и превоза, както и образованието и научните проучвания. В плана се споделя, че Европейски Съюз възнамерява да усили бюджетните си разноски за инфраструктура отвън блока, само че проектите също зависят от потреблението на " новаторски финансови принадлежности за привличане на частен капитал ", в това число гаранции за понижаване на рисковете от вложенията от частния бранш.

Около 135 милиарда евро вложения ще бъдат обезпечени от новата стратегия на Европейски Съюз Европейски фонд за стабилно развиване плюс. Базираната в Люксембург Европейска капиталова банка също ще взе участие. Безвъзмездно финансиране в размер до 18 милиарда евро ще пристигна от други стратегии на Европейски Съюз. Половината от разноските ще дойдат от европейски финансови институции и финансови институции за развиване, оповестява Financial Times.
Реклама
Планът на Европейски Съюз ще подхожда на бъдещите проекти на Г-7. Те бяха дискутирани по време на срещата на върха на Г-7, която се организира във Англия тази година. Сред тях е и планът на президента на Съединени американски щати Джо Байдън " Изграждане на по-добър свят ", инфраструктурен проект за 40 трлн. $.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР