Европейската комисия е одобрила, съгласно правилата на ЕС за държавната

...
Европейската комисия е одобрила, съгласно правилата на ЕС за държавната
Коментари Харесай

Държавна помощ: ЕК одобри 26,5 милиона евро за спешна подкрепа на българските пощи

Европейската комисия е одобрила, според разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ, българска мярка в размер на 26,5 млн. евро /50 млн. лева/ за даване на незабавна поддръжка за ликвидността на „ Български пощи “ ЕАД. „ Български пощи “ е държавно сдружение, което дава универсални пощенски услуги на цялата територия на България с мрежа от 2973 пощенски станции с 8500 чиновници . Понастоящем сдружението е изправено пред незабавна потребност от ликвидност заради инфлацията и увеличените оперативни разноски , оповестиха от европейската пресслужба.

Мярката има за цел да обезпечи на „ Български пощи “ запаси за посрещане на незабавните и непосредствени потребности от ликвидност до края на октомври и да продължи активността си по даване на пощенски услуги и погашение на пенсии. Помощта ще бъде под формата на заем. България се ангажира да подсигурява, че след шест месеца заемът ще бъде изплатен , или „ Български пощи “ ще показа проект за преструктуриране на сдружението за обезпечаване на дълготрайна жизненост. Такова вероятно преструктуриране ще предстои на оценка и утвърждение от страна на Комисията.

Комисията оцени мярката според разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ , по-специално Насоките за държавна помощ за излекуване и преструктуриране, които дават опция на страните членки да оказват помощ на предприятия в затруднено състояние, при изискване по-специално че ограниченията за обществена поддръжка са лимитирани по време и обсег и способстват за постигането на цел от общ интерес.

Комисията откри, че мярката ще спомогне да се подсигурява продължаването на универсалните пощенски услуги и изплащането на пенсии в полза на българската стопанска система и население. В същото време строгите условия, с които е привързан заемът, ще сведат до най-малко възможните нарушавания на конкуренцията, произлизащи от помощта за излекуване. Въз основа на това Комисията утвърди мярката според разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ.

Неповерителната версия на решението ще бъде показана под №SA.106972 в регистъра на държавните помощи на уеб страницата на Комисията, отдаден на конкуренцията, откакто възможните въпроси, свързани с поверителността, бъдат решени.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР