Европейската комисия е настояла Белгия да отмени от март въведената

...
Европейската комисия е настояла Белгия да отмени от март въведената
Коментари Харесай

ЕК настоява Белгия да отмени ограниченията за пътуване от март

Европейската комисия е настояла Белгия да анулира от март въведената възбрана за пътешестване през граница, оповестиха локални медии. Засега белгийското държавно управление планува възбраната да остане в действие до началото на април.

Отбелязва се, че съгласно Европейска комисия е належащо противоепидемичните ограничения да бъдат по-целенасочени. Белгийският еврокомисар по правораздаването Дидие Рейндерс е настоял страната да не лимитира свободата на пътешестване дотам, тъй като се визира едно от главните права в Европейски Съюз - на придвижване, съобщи Българска телеграфна агенция.

Медиите допълват, че белгийски специалисти са предложили на държавното управление да вкара някакъв спомагателен тип позволение за пътешестване, чието придобиване да бъде комплицирано и скъпо, с цел да разколебае искащите да пресекат границата по незначителен мотив. Уточнява се, че управляващите не са склонни да последват този съвет, тъй като би основал спомагателна дискриминация.

Белгийските специалисти не поддържат предлагането за въвеждане на уверение за имунизираните против Коронавирус, с което да им се разрешава по-лесно да пътуват и да посещават публични места. Според тях такава стъпка би била допустима към края на годината, когато ваксини ще има за всички. По тяхно мнение сходно уверение към този момент е безсмислено, тъй като не е доказано, че имунизираните не могат още веднъж да станат преносители на заразната болест. Медиите цитират юристи, съгласно които сходно уверение, постоянно наричано " паспорт ", всъщност ще направи имунизирането наложително.

Данните от белгийската имунизационна акция демонстрират, че процесът напредва извънредно постепенно и до момента ваксина са получили едвам към 374 хиляди души (4,1 на 100 от населението). До през днешния ден новата болест взе в Белгия близо 22 хиляди жертви, а инфектираните от началото на епидемията са над 746 хиляди.

Данните удостоверяват също дълготраен спад на новите случаи - с 16 на 100 за последните две седмици. Пет на 100 са позитивните проби измежду всички осъществени проучвания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР