Европейската комисия да изясни дали Газпром третира по различен начин

...
Европейската комисия да изясни дали Газпром третира по различен начин
Коментари Харесай

Асен Василев пита Брюксел: Двоен аршин от Газпром към страни от ЕС или някои нарушават санкциите

Европейската комисия да обясни дали " Газпром " третира по друг метод страните от Европейски Съюз при доставките на газ или някои държави и компании нарушават глобите, наложени на Москва поради инвацията в Украйна, и заплащат за синьо гориво в рубли. Това е изискал вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на постоянното съвещание на ЕС по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), заяви Министерството на финансите.

" Газпром " спря едностранно доставките на газ за България, Полша и Финландия. Причината - съветската страна не одобри заплащания в евро и долари, макар че това са валутите по контракт, а настоя за издължаване в рубли. Схемата, наложена от Москва в отговор на европейските наказания, гласеше, че страните би трябвало да открият сметки и в съветска валута в " Газпромбанк ", през които банката да превалутира и заплащанията да се считат за извършени едва когато интервенцията е завършила. Това обаче би било нарушаване на глобите против Кремъл и Европейската комисия не е променяла това си пояснение.  

В последните дни се появиха изявления, че Германия и Италия и техни компании не престават да търгуват с съветски газ. Това значи, че или са се съгласили на схемата на Русия и заплащат в рубли, или " Газпром " признава преводите в евро и долари, което към този момент не би било пряко нарушение на санкционния режим. Недвусмислено удостоверение на новините за двете страни членки и връзките им с съветския газов колос досега няма, както изясни и министърът на енергетиката Александър Николов. Наложи му се обаче да дава отговор на въпроси за какво и България не прави като Германия и Италия и за какво не затопли още веднъж връзките си с " Газпром ". В отговор министърът още веднъж изясни, че схемата с рублите е рискова и не подсигурява доставките на газ, нито цената, както и че не България и държавното управление, а съветската страна едностранно нарушава контракта за доставка на синьо гориво и е нелоялният търговски сътрудник. 

Преди ден и Атинската осведомителна организация, представена от Българска телеграфна агенция, заяви, че Гърция е платила сметката си за април за съветски газ в евро и без да нарушава глобите. Прокремълската осведомителна организация РИА Новости обаче разгласи, че съгласно нейни източници от " Газпром " няма да има прекъсване на доставките на газ за южната ни съседка, тъй като заплащането е в рубли.

По време на срещата а ЕКОФИН финансовите министри от Европейски Съюз са се съгласили, че че глобите против Москва би трябвало да се ползват по идентичен метод, оповестиха още от МФ. 

Европейска комисия е представи на министрите проекта REPowerEU в отговор на усложненията и разстройствата на енергийния пазар, породени от съветската инвазия в Украйна. Асен Василев обаче е изразил запаси във връзка с препоръчаното от Европейска комисия систематизиране на финансовия запас по страни членки, което съгласно него следва да отразява степента на взаимозависимост от доставките на енергийни първични материали от Русия, а не да е основано на резултата от COVID-19. България е една от най-силно подвластните от съветски енергийни източници страни в Европейски Съюз.

Вицепремиерът е призовал европейските си сътрудници и за действителни дейности за битка с инфлацията на европейско равнище, с фокус върху енергоизточници и храни, както и дейни дейности от страна Европейската централна банка. България е подкрепила предложението на Европейска комисия за отсрочване с още една година на общата уговорка за дерогация, планувана в Пакта за непоклатимост и напредък.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР