Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви, че ще подпомогне намаляването на

...
Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви, че ще подпомогне намаляването на
Коментари Харесай

Гърците пак се изхитриха: Плащат по-евтин ток с помощта на...

Европейската капиталова банка (ЕИБ) разгласи, че ще подкрепи намаляването на сметките за ток, които гръцките семейства заплащат, като ги подтиква да подобрят енергийната си успеваемост.

100 млн. евро ще бъдат заети на най-голямата гръцка банка " Пиреус " за разпределяне на заеми за възстановяване на потреблението на ток в съществуващите жилища, за възстановяване на уличното осветяване и за водните помпи на ток, употребявани от частни лица, оповестява dnes.bg.

Финансовата инжекция от банката, която е благосъстоятелност на 28-те държавни управления на страните от Европейски Съюз, ще усъвършенства изискванията, при които се отпускат заемите за възстановяване на енергийната успеваемост и ще усили размаха на програмата на гръцката " Пиреус ", като покрие 80% от финансовите й опасности от разпределяне на заеми на жители, се споделя в известие на Европейска инвестиционна банка.

Според европейската банка това ще докара до понижаване на сметките за ток на гръцките семейства в резултат на понижаване на енергийното им ползване.

Заемът от 100 млн. е най-големият по рода си в Европейски Съюз, отпускан от Европейска инвестиционна банка по стратегиите за енергийна успеваемост, и ще разреши на жители от цяла Гърция да се включат в нея.

По данни на Европейската комисия номинално цените на електричеството са най-ниски в България, до момента в който най-високи те са в Дания и в Германия. Гръцкият ток е на стойност под междинната за Европейски Съюз, като Атина се подрежда 11-а след Швеция и преди Кипър с 1,94 евро за Кв/ч електрическа енергия при €0,96 за България.

Преизчислено през приходите обаче българите заплащат най-скъпо тока в цяла Европа, следвани от латвийците и шведите.

Спрямо приходите електричеството е най-евтино в Люксембург и в Холандия. Според профилирания блог Storm Report междинният българин заплаща 3% от месечния си приход за разноските си за ток при 1.9% в Европейски Съюз. Гръкът дава 2 на 100 от месечния си приход за сметката за електричество.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР