Европейската икономика разсея опасенията от рецесия. По-доброто от очакваното начало

...
Европейската икономика разсея опасенията от рецесия. По-доброто от очакваното начало
Коментари Харесай

ЕК прогнозира ръст на икономиката с 1% през 2023 г.

Европейската стопанска система разсея опасенията от криза . По-доброто от предстоящото начало на годината докара до възстановяване на вероятностите за напредък на стопанската система на Европейски Съюз до 1,0 % през 2023 година (0,8 % в зимната междинна прогноза) и 1,7 % през 2024 година (1,6 % през зимата), показват от комисията.

Сходни са и прогнозите за еврозоната. Там растежът на Брутният вътрешен продукт се чака да бъде 1.1% за 2023 година и 1.6 % за 2024 година Прогнозите за инфлацията също бяха преразгледани във възходяща посока в съпоставяне със зимата, надлежно на 5,8 % през 2023 година и на 2,8 % през 2024 година в еврозоната.

Според предварителната експресна оценка на Евростат през първото тримесечие на 2023 година Брутният вътрешен продукт е повишен с 0,3 % в Европейски Съюз и с 0,1 % в еврозоната. Водещите индикатори сочат, че растежът ще продължи през второто тримесечие.

Европейска комисия съумя да ограничи неподходящото влияние на военната експанзия на Русия против Украйна, като устоява на енергийната рецесия с помощта на бързата диверсификация на доставките и на забележителния спад в потреблението на газ. По-ниските цени на силата оказват въздействие върху стопанската система, като водят до понижаване индустриалните разноски на предприятията.

Европейската комисия чака изискванията за финансиране да се затегнат поради високата инфлация. Въпреки че се чака ЕЦБ и другите централни банки от Европейски Съюз да наближат края на цикъла на повишаване на лихвените проценти, неотдавнашните разтърсвания във финансовия бранш евентуално ще доведат до увеличение на натиска върху разноските и достъпа до заеми, като забавят растежа на вложенията и се отразят най-много на жилищните вложения, разясняват от Европейска комисия.
 ЕЦБ попари очакванията за скорошно понижаване на лихвите
ЕЦБ попари очакванията за скорошно понижаване на лихвите

Най-рано през септември ще може да се реши дали предходните ограничения са били ефикасни

След като доближи най-високата си стойност през 2022 година, през първото тримесечие на 2023 година номиналната инфлация продължава да спада на фона на внезапното закъснение на растежа на цените на силата. Основаната инфлация остава устойчива, само че се чака тя последователно да намалее.

.На годишна основа през 2023 година се чака главната инфлация в еврозоната да се откри приблизително на 6,1 %, преди да спадне до 3,2 % през 2024 година, оставайки над номиналната инфлация и през двете планирани години.

Равнището на безработица в Европейски Съюз доближи ново рекордно ниско ниво през месец март - 6,0 %, а нивата на присъединяване и претовареност са рекордно високи. Очаква се отражението на по-бавния ритъм на икономическа агресия върху пазар на труда в Европейски Съюз да бъде единствено едва. Според прогнозите растежът на заетостта ще бъде 0,5 % през тази година, преди да спадне до 0,4 % през 2024 година

Европейска комисия предвижда също и понижаване на обществените дефицити през 2024 година . Въпреки въвеждането на ограничения за подкрепяне за намаляване на въздействието на високите цени на силата, мощният номинален напредък и премахването на оставащите ограничения, свързани с пандемията, доведоха до спомагателен спад на съвкупния бюджетен недостиг на Европейски Съюз през 2022 година до 3,4 % от Брутният вътрешен продукт.

През 2023 година и по-осезаемо през 2024 година понижаващите се цени на силата следва да разрешат на държавните управления последователно да отстранен ограниченията за подкрепяне в региона на енергетиката, което ще докара до по-нататъшно понижаване на недостига надлежно до 3,1 % и 2,4 % от Брутният вътрешен продукт. Съвкупното съответствие на дълга към Брутният вътрешен продукт в Европейски Съюз се чака да понижава с непрекъснати темпове до под 83 % през 2024 година (90 % в еврозоната), което към момента е над нивата отпреди пандемията. Налице е огромна разнородност на фискалните траектории в страните членки.
 Инфлацията в еврозоната набъбна до 7 %
Инфлацията в еврозоната набъбна до 7 %

ЕЦБ се готви са ново повишение на лихвените проценти

Въпреки че инфлацията може да подкрепи подобряването на обществените финанси в кратковременен проект, този резултат неизбежно ще намалее с течение на времето, защото разноските за погасяване на дълга нарастват, а обществените разноски последователно се поправят по отношение на по-високото ценово ниво.

Европейска комисия регистрира и риск от утежняване на икономическите вероятности. По-устойчивата съществена инфлация би могла да продължи да лимитира покупателната дарба на семействата и да наложи по-решителна реакция на паричната политика с необятни макрофинансови последствия.

Експанзионистичната фискална политика ще подхранва още повече инфлацията, подкопавайки дейностите в региона на паричната политика. Освен това може да зародят нови компликации за международната стопанска система в резултат на разтърсванията в банковия бранш или по отношение на геополитическото напрежение в по-широк проект, показват от Европейска комисия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР