Европейската икономика най-накрая се върна в релси, заяви миналата седмица

...
Коментари Харесай

Затягане на коланите през 2023 г.? Въпросът е не дали, а с колко

" Европейската стопанска система най-сетне се върна в релси ", съобщи предходната седмица ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен. Но в този момент различен проблем заема централно място в Европейски Съюз - по кое време и с какво движение да стартира премахването на невижданата финансова поддръжка, която поддържаше страните членки, наранени от пандемията от ковид. Притеснението, изключително измежду южните стопански системи, е, че разпоредбите на съюза ще накарат страните да затегнат коланите прекомерно рано и прекомерно бързо, което ще задуши възобновяване, написа в разбор за Politico ръководещият шеф на Eurasia Group за Европа Муджтаба Рахман.

През последните няколко седмици мнения на така наречен фискални ястреби разтревожиха както някои в Брюксел, по този начин и Южна Европа. Бившият немски финансов министър Волфганг Шойбле неотдавна написа материал за изгодите от икономиите. Същевременно евентуалният правоприемник на канцлера Ангела Меркел - Армин Лашет, уточни: " Когато рецесията свърши, когато нейните резултати върху световната стопанска система приключат, Германия, както и Европа ще би трябвало да се върнат към стабилизационните политики, дефинирани в контракта от Маастрихт ". В Брюксел заместник-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис счита, че фискалните правила на Европейски Съюз би трябвало да се върнат допустимо най-бързо, даже това да докара до прецизни икономии и до така наречен процедури за несъразмерен недостиг в съюза.
Прогноза за още по-силно възобновяване
В момента дебатът е фокусиран върху това какво ще се случи през 2023 година Засега парите от възстановителния фонд на Европейски Съюз за 750 милиарда евро се разпределят към страните членки и Брюксел е безапелационен, че фискалните политики би трябвало да приоритизират икономическото възобновяване през тази и идната година. Но Европейска комисия също по този начин акцентира, че клаузата, която на процедура приключва действието на Пакта за непоклатимост и напредък, давайки на държавните управления опция за повече разноски, няма да се ползва през 2023 година

Първоначално тази рекомендация беше основана на икономическата прогноза на Брюксел за май. Оттогава висши представители на Европейски Съюз считат, че икономическите данни сочат даже по-силно възобновяване. Публикуването на икономическата прогноза за юли ще очертае още по-голям растеж по отношение на пролетта, което ще докара до повече апели за съблюдаване на разпоредбите за 3% бюджетен недостиг и за 60% на съотношението дълг - Брутният вътрешен продукт. Както разяснява върховен представител на Европейски Съюз: " Дискусиите в този момент са само за темпото на смяната ".
Изборите в Германия и Франция като фактор
Колко строго ще бъде това фискално стягане, зависи от няколко фактора. Резултатът от изборите в Германия ще бъде основен. Това се отнася и за договарянията за промяната на Пакта за непоклатимост и напредък, които ще стартират всъщност едвам след установяването на новото държавно управление в Берлин и след приключването на президентския избор във Франция идващия май. Напредъкът, който Италия и другите южноевропейски стопански системи отбележат в използването на промените, свързани с възстановителния фонд, също ще бъде от основна значимост за определянето на готовността на Северна Европа да отхлаби фискалните правила на Европейски Съюз.

В случай че Европейска комисия не разгласява насоки за 2023 година по-късно през тази година, различен кръг полемики ще се организира през май 2022 година, чиято цел ще бъде да дефинира фискалните цели за идната година. Но множеството представители на Европейски Съюз считат, че разногласието дали да се затегнат фискалните политики през 2023 година към този момент е завършил и същинският въпрос сега е с какъв брой тъкмо.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР