Европейската футболна централа УЕФА настоя Украйна да направи промени във

...
Европейската футболна централа УЕФА настоя Украйна да направи промени във
Коментари Харесай

УЕФА угажда на Русия, нареди на Украйна да премахне Слава на героите ни от фланелката за Евро 2020

Европейската футболна централа УЕФА настоя Украйна да направи промени във фланелката си за Евро 2020, с цел да отстрани " политически " девиз, който провокира митинги от страна на Русия, осведоми " Франс прес ".

Управителният орган на европейския футбол съобщи, че посланието " Слава на героите ни ", протестен девиз по време на митингите против Русия през 2014 година в Украйна, който е подложен на видно място във вътрешната част на фланелката, има " явно политически темперамент ".

Във вторник Русия изпрати писмо тъжба до УЕФА поради жълтата фланелка, която също изобразява на гърдите очертанията на Украйна, в това число Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 година

Фланелката беше облечена от украинския президент Володимир Зеленски, който побърза да поддържа фланелката, откакто излезе новината за писмото на Русия.

Комикът, трансформирал се в президент Зеленски разгласява две фотоси в " Инстаграм ", на които държи фланелка и сподели, че тя носи " доста значими знаци, които сплотяват украинския народ ".

Тогава президентската пресслужба пусна селфи, което Зеленски си взе, облечен в фланелката.

Публикувайки две фотоси в Instagram, на които държи фланелка с номер 95, Зеленски сподели: " Новата фланелка на украинския народен тим по футбол в действителност не е като останалите. "

Но от УЕФА обявиха, че картата няма да се нуждае от смяна, защото Резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации " признава териториалните граници като необятно изобразени от плана ".

Лозунгът " Слава на Украйна " също беше утвърден от УЕФА като " самичък по себе си (той) може да се преглежда като обща и неполитическа фраза от общонационално значение ".

Това скандиране се употребява и от протестиращи, свалили подкрепяния от Кремъл президент Виктор Янукович по време на демонстрациите на Майдан преди седем години.

Лозунгът провокира рецензии от Москва за асоциирането му с националистическите групи от Втората международна война, които си сътрудничат с нацистите.

Откакто анексира Крим, Русия поддържа промосковски сепаратисти в Източна Украйна. Продължаващият спор там лиши живота на повече от 13 000 души.

Русия реагира позитивно на решението на УЕФА, като представителят на външното министерство Мария Захарова съобщи, че " спортът не е полесражение, а по-скоро поле за конкуренция ".

" Станете спортни герои и ще имате популярност. Правете го по този метод, а не с националистически лозунги, в които се споделя, че родината би трябвало да бъде прославена ", написа Захарова в Telegram.

Украйна стартира акцията си на европейското състезание в неделя против Холандия в Амстердам. Увлечени в група С, те също се изправят против Австрия и Северна Македония.

Русия е привлечена в група Б дружно с Белгия, Дания и Финландия. Първият им мач е против белгийците в Санкт Петербург в събота.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР